PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

İHRACAT BEDELİNİN YURDA GETİRME İŞLEMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

04.09.2018 tarihli resmi gazete ile ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili usuller belirlenmiştir. Buna ilişkin açıklamalarımız aşağıdaki gibidir. Bu uygulama 4 Eylül 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, ihracat bedellerinin yurda getirilerek bankalara satılması 4 Eylül 2019 tarihine kadar (03.03.2019 Değişikliği) zorunlu hale getirilmiştir.

Peşin İhracat bedellerinin fiili ihracat tarihinden itibaren %80’nin 180 gün içerisinde bankaya satılması zorunludur.

Vadeli satışlarda bu süre vade bitiminden itibaren 90 günü geçemez.

İhracat Bedelinin Tahsil Şekilleri

İhracat bedellerinin aşağıdaki şekillerde tahsili mümkündür.

 

 

 

  • Elektronik para kuruluşları vasıtasıyla bankaya havale,

 

 

  • Çek ile tahsilat,

 

  • Kredi kartı ile tahsilat,

 

  • Gümrük idarelerince onaylı Nakit Beyan Formu (NBF) ile tahsilat şeklinde, genelgede belirtilen koşulları sağlanması koşuluyla mümkündür.

 

  • Öte yandan İhracat bedelleri 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilen ödeme hizmeti sağlayıcıları aracılığıyla da yurda getirilebilir. 

 

Söz konusu bedellerin ihracat bedelleri bankalarda bozdurulmak zorundadır.

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarına havale olarak gelen ihracat bedelinin, ilgili kuruluştan efektif olarak alınması ya da bir bankaya havale edilmesi halinde bu efektifin/havalenin bir banka tarafından ihracat bedeli olarak alışının 30 gün içerisinde yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, söz konusu bedellerin alışı bu efektifin/havalenin yurt dışından geldiğine ilişkin aracı ödeme/elektronik para kuruluşu yazısının ibrazı veya alış işlemini yapacak bankaca efektif/havale konusu dövizlerin yurt dışından havale olarak geldiğinin ödeme/elektronik para kuruluşundan yazılı teyidinin alınması kaydıyla yapılır.

Nakit Getirilen İhracat Bedelleri                                                                                            

Efektif (Nakit) olarak getirilen ihracat bedelinin yurt dışından getirildiğinin tespiti gümrük idarelerince onaylı NBF ile yapılır.

a) NBF’ nin düzenlenme tarihinden itibaren 30 gün içinde bankalara tevdi edilmesi,

b) NBF’ nin “Geliş Sebebi” bölümünde efektiflerin getirilme sebebinin ihracat ile ilgili olduğunu belirtir bir ifadenin kayıtlı olması,

c) İhracat bedeli başkası adına getiriliyorsa NBF’ nin ilgili kısımlarının bu hususu belirtecek şekilde doldurulması veya bu hususun açıklama olarak NBF’ de yer alması,

ç) Tevdiat sırasında NBF’ yi ibraz eden şahsın kimlik tespitinin yapılması,          

 

 

d) İhracatçının ihracat işlemiyle ilgili yazılı beyanı, işlemin niteliğine göre proforma fatura, satış sözleşmesi, kesin satış faturası veya GB’nin yanı sıra ihracatçı veya ithalatçının yazılı beyanında NBF’ de kimliği belirlenen şahıs ile NBF sahibi ihracatçı ve ithalatçı arasındaki illiyet bağının belirtilerek bankalara ibraz edilmesi,

  

 

 e) NBF’ de kayıtlı efektif tutarının tamamen DAB’ a bağlanması halinde, NBF aslının ilgilisine iade edilmeyerek bankalar tarafından alıkonulması, kısmen bağlanması halinde ise, NBF aslı üzerine DAB’ a bağlanan tutara ilişkin not düşülerek fotokopisi alındıktan sonra aslının ilgilisine iade edilmesi gerekir.     

   

İran, Suriye, Afganistan, Irak Ve Libya’ya Yapılan İhracatlar

 

 

Genelgenin 8.maddesinde düzenlenmiştir. Afganistan, Irak ve Libya’ya yapılan ihracat işlemlerinde ihracat bedelinin bankalarca tahsilinin;

a) İthalatçının Türkiye’deki bankalarda bulunan hesaplarından transferi yoluyla veya

b) İhracat bedelinin ihracat işlemiyle ilişkisi kurulmak şartıyla üçüncü bir ülkeden bankalar aracılığıyla transferi yoluyla veya

c) İhracatçının yazılı beyanının yanı sıra işlemin niteliğine göre satış sözleşmesi ya da kesin satış faturası (veya proforma fatura) ile GB ibraz edilmek kaydıyla NBF aranmaksızın efektif olarak yapılması mümkündür.

Ayrıca İran ve Suriye’ye yapılan ihracat bedelleriyle ilgili yurda getirilme zorunluluğu aranmaz.

 

Transit ticaret, özel fatura ile ihracat (bavul ticareti) ve ETGB (mikro ihracat) kapsamında yapılan ihracat, hizmet ticareti de bu Tebliğ kapsamında değildir.

 

Bu şartlara uyulmaması durumunda uygulanacak ceza:

Süresi içinde kapatılmayan ihracat hesapları aracı bankalarca 5 iş günü içinde muamelenin safhalarını belirtecek şekilde yazılı olarak ilgili banka tarafından Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüğüne ihbar edilir.

İlgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce, ihbarı müteakip 10 iş günü içinde ilgililere hesapların kapatılmasını teminen 90 gün süreli ihtarname gönderilir. Bu süre içinde hesapların kapatılması veya 9 uncu maddede belirtilen mücbir sebep hallerinin ya da haklı durumun belgelenmesi gereklidir.


Bedel yurda getirilmez veya hesaplar süresi içinde kapatılmazsa yurda getirmekle yükümlü olunan kıymetlerin rayiç bedelinin %5’i kadar idari para cezası kesilir.

Tebliğin diğer hükümlerine aykırı hallerde 1567 sayılı Kanun’un mad. 3/1 hükmü çerçevesinde üç bin Türk Lirasından yirmi beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. Yeniden değerleme oranı dikkate alındığında bu yıl için 6.000 TL civarı bir tutara denk gelmektedir.