Yasa 27.03.2018 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasada yer alan vergi mevzuatına ilişkin düzenlemelerin özeti aşağıda yer almaktadır.
1.Haczedilen Mallar Üzerindeki Haczin Kaldırılması
Vergi Dairelerince haczedilen mallar için aşağıdaki şartların sağlanması halinde haciz kaldırılabilir.
a.Haciz Varakasına istinaden haczedilen mallar olması
b.Haciz varakası ile tespit edilen değerinin %10’nun dan fazlasını ilk sırada haciz uygulayan daireye ödenmesi
c.Takip masraflarının ayrıca ödenmesi
d.Hacze karşı dava açılmaması yada açılan davalardan vazgeçilmesi
2.Çatısında Güneşten elektrik üretip satana vergi muafiyeti getirilmiştir.
Sahibi oldukları veya kiraladıkları meskenlerde kurdukları, kurulu gücü azami 10 kW (10 kW dahil) olan, çatı ve cephe uygulamalı elektrik üretim tesisinden ürettikleri elektrik enerjisini son kaynak tedarik şirketlerine satanlar vergiden muaf esnaf sınıfına dahil edilmiştir.
3.Ücret İstisnalarına yenileri ilave edilmiştir.
İşverenlerce, işyerinde kadın çalışanlara kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler ücret sayılıp gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Ancak;
Bu hizmetlerin işyerinde verilmediği durumlarda, ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla, her bir çocuk için aylık, asgari ücretin aylık brüt tutarının %15’ini aşmamak üzere bu istisnadan yararlanılır.
Kreş ve gündüz bakımevi hizmetini sağlayanlara yapılan ödemelerin belirlenen istisna tutarını aşan kısmı ile hizmet erbabına bu amaçla nakden yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir ve istisna değildir.
4.Asgari Ücret Vergi Tarifesi Nedeniyle Net Ücretin Altına Düşemeyecek
Yapılan bu düzenlemeyle birlikte, bekar ve çocuksuz bir asgari ücretlinin durumu esas alınmak suretiyle, net ücreti vergi tarifesi uygulanması nedeniyle Ocak ayında net ücretin altında kalanların, net ücretlerinde meydana gelen bu azalmayı telafi edecek şekilde asgari geçim indirimi ilavesi yapılmıştır.
5.Kıymeti Düşen Bazı Mallara Takdir Komisyonu Kararı Artık Gerekmeyecek
Gıda veya ilaç gibi bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken emtianın, emsal bedelinin, takdir komisyonu kararı olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine imkân sağlanmıştır.
Bu kapsamda işlem tesis edilebilmesi için, bu mahiyetteki imha işlemleri süreklilik arz eden mükelleflerce Maliye Bakanlığına başvurulması gerekmektedir.
Başvuru üzerine mükellefin geçmiş yıllardaki işlemleri, fiili üretimi, satış ve imha süreçleri ile sektördeki diğer mükelleflerin durumu, yetkili idare, oda ve kuruluşların görüşleri de dikkate alınmak suretiyle mükellefle yapılacak anlaşma ile belirlenecek usul çerçevesinde ve imha oranını aşmayacak şekilde imha edilen emtianın emsal bedelinin sıfır olarak kabul edileceği düzenlenmektedir.
Uygulamaya ilişkin usulleri Maliye Bakanlığı belirleyecektir.
6.Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yatırım Amacıyla Yurt Dışından Getirilen Paralara Yeni Bir Değerleme Sistemi Getirildi
Yurtdışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paralar:
Bu düzenleme 27.03.2018 tarihinden sonra tescil edilen sermaye şirketlerine uygulanacaktır.
Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar yurtdışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların, söz konusu dönem zarfında yatırım teşvik belgesi kapsamında sarf olunan kısmı nedeniyle oluşan kur farkları pasifte özel bir fon hesabına alınabilir.
Bu durumda olumlu kur farkları bu hesabın alacağına, olumsuz kur farkları ise bu hesabın borcuna kaydedilir.
Sermaye olarak konulan bu yabancı paraların, işe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar herhangi bir suretle sarf edilmeyen kısmı; bu hesap dönemlerine ait vergilendirme dönemlerinin sonuna kadar mukayyet değeriyle (muhasebede kayıtlı değeriyle), işe başlanılan hesap dönemini takip eden hesap döneminin sonu itibarıyla da yabancı paralar gibi değerlenir.
Madde ile, yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemi ve bu dönemi takip eden hesap döneminde sermaye olarak yurtdışından getirilen yabancı paralar için yeni bir değerleme müessesesi getirilmektedir.
7.Usulsüzlük Ve Özel Usulsüzlük Cezalarında İndirim Oranı Mükellef Lehine Artırıldı
213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında kesilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında, Kanunun 376 ncı maddesinde yer alan şartlara uyulması kaydıyla, kesilen cezanın yarısı oranında indirim yapılacaktır. Daha önce bu oran üçte bir idi.
Öte yandan Özel usulsüzlük cezaları (tarhiyat öncesi) uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır. Artık sadece 376'ya göre %50 indirimli olarak ödenebilecektir.
8.İmalata Yönelik Makine Yatırımlarında Amortisman “Yarı” Sürede İtfa Edilebilecek
Üretim, yatırım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacıyla, sanayi sicil belgesine haiz mükelleflerin imalat, 4691 sayılı Kanun, 5746 sayılı Kanun ve 6550 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerin ise münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanmak üzere iktisap etikleri yeni (kullanılmamış) nitelikteki makina vc teçhizat ile yatırım teşvik belgesini haiz mükelleflerin belge kapsamında iktisap ettikleri makina ve teçhizatın, Maliye Bakanlığınca ilan edilen faydalı Ömür süresinin yarısı dikkate alınmak suretiyle bulunacak amortisman oranlarına göre daha kısa sürelerde itfa edilebilmesine imkân sağlanmıştır.
Öngörülen düzenlemeden, maddenin yürürlük tarihinden 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilecek makina ve teçhizat için yararlanılabilecektir.
Bu imkandan 6948 sayılı Kanuna göre sanayi sicil belgesine haiz mükellefler, kapsamı belirlenecek makina ve teçhizat için yararlanabilecektir.
Bu düzenlemeden yararlanılması mükellefler açısından ihtiyari olmakla birlikte, bu imkândan yararlanılmaya başlanılmasını müteakiben izleyen yıllarda, madde kapsamında belirlenen oran ve sürelerin değiştirilmesi mümkün değildir.
9.Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununu na ilave yapıldı.
Yapılan düzenlemeyle Sadece elektrik motorlu panel van ve motorlu karavanlar Kanun kapsamına alınmakta ve bunların Kanunun (II) sayılı tarifesindeki vergi tutarlarının %25’i oranında vergilendirilmesi sağlanmaktadır.
10.Organize Sanayi Bölgeleri İle Küçük Sanayi Sitelerine Veya Bunlar Tarafından Oluşturulan İktisadi İşletmelere Yapılan Mal Teslimleri İle Hizmet İfaları Kdv Den İstisna Edilmiştir.
Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin, su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki iş yerlerinin inşasına ilişkin, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerine veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerine veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere istisna kapsamında teslimde bulunan veya hizmet ifa eden mükelleflerin mal ve hizmet alımları ise genel hükümlere göre KDV’ye tabi olacaktır.
11.Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullarda Kantin Olarak Belirlenen Alanların Okul Aile Birlikleri Tarafından Kiraya Verilmesi KDV’den İstisna Edilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemlerinde KDV den istisna edilmiştir.
12.Sanayiciye Makine Alımında KDV istisnası getirilmiştir.
Sanayi sicil belgesine haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere 31.12.2019 tarihine kadar yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
13.Teknoloji Yatırımları İle Ar-Ge Yatırımları İçin Alınan Makina Ve Teçhizatlara KDV İstisnası Getirilmiştir.
4691 sayılı Kanun kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde,
5746 sayılı Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde,
6550 sayılı Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere 31.12.2019 tarihine kadar yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri KDV’den istisna edilmiştir.
Madde kapsamında vergiden istisna edilen işlemleri yapan mükelleflerin istisna edilen işlemleri nedeniyle yüklendikleri verginin indirim konusu yapılması, indirim yoluyla telafi edilemeyen verginin ise iadesi mümkündür.
14.KDV İstisnası ile Alınan Makine Ve Teçhizatlar Belli Bir Süre Arge-Ve İmalat Sanayi Dışında Kullanılamayacak
İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri veya imalat sanayii dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
15.4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmıştır
Geçici 19 uncu madde ile, istihdamın artırılması amacıyla kadın, engelli ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik prim desteği sağlanması,
Geçici 20 nci madde ile, imalat sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelerimize ilave istihdam sağlamaları şartıyla prim desteği ve ücret desteği
Geçici 21 inci madde ile, istihdamın artırılması amacıyla kadın, engelli ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik gelir vergisi stopajı teşviki ve damga vergisi desteği getirilmiştir.
16.4760 Sayılı Ötv Kanununda İhraç Kayıtlı Teslimlerde Ek Süre
İhraç kayıtlı teslimlerde, ihracatın mücbir sebeplerle gerçekleştirilememesi halinde, KDV Kanununda yer alan düzenlemede olduğu gibi, Maliye Bakanlığınca veya Bakanlığın uygun görmesi durumunda vergi dairelerince üç aya kadar ek süre verilebileceğine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
17.Geçici Madde ile ÖTV de Hurda İndirimi Getirildi
31.12.2019 tarihine kadar, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listenin 8701.20, 87.02, 87.03, 87.04 G.T.İ.P. numaralarında yer alan, kayıt ve tescile tabi 16 ve daha büyük yaştaki araçların adına kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından, ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescili silinerek, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması halinde, her bir araç için aynı cins (87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan araçlardan sadece motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen) yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinin 10.000 Türk lirasını aşmamak üzere araçların cinsleri ve özelliklerine (motor silindir hacmi, sınıfı, özel tüketim vergisi oranına esas matrahı gibi) göre Bakanlar Kurulunca tespit edilecek kısmı, terkin edilecektir.