Hükümetin Reform Olarak Nitelendirdiği KDV’ deki Değişiklikler Mecliste 29.03.2018 tarihinde kabul Edilmiş Olup Özet Bilgiler Aşağıda Yer Almaktadır.
A-Kat Karşılığı İnşaat İşlerinde KDV Matrahı Daralıyor.
Kat karşılığı yapılan inşaatlarda iki ayrı teslim öngörülmekteydi. Bunlardan biri arsa sahibinin arsasını müteahhide teslimi iken, diğeri müteahhit tarafından arsa sahibinin payına düşen daire veya işyerlerinin teslimiydi.
Yapılan yeni düzenleme ile arsa sahibinin arsasının tamamının teslimi değil, kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre müteahhide verilecek olan daire yada işyerlerinin oranına göre tespit edilecektir.
B-Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinde Arsa Payının Tespiti Tanımlanmıştır
Arsa karşılığı inşaat işlerinde, teslime konu olan arsa payı ile konut veya işyerlerinin bedelinin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerlerinin VUK’ nun 267’nci maddesinin 2’nci sıradaki sayılan MALİYET BEDELİ esasına göre belirlenen tutarının esas alınacağına yönelik düzenleme yapılmaktadır.
Özetle kat karşılığı inşaat işlerinde arsa sahiplerine düzenlenecek faturaların bedeli Toptan satışlarda maliyet+%5 perakende satışlarda maliyet+%10 şeklinde olacaktır.
C-K.D.V. Mükelleflerine İlaveler Yapılıyor
1. Müzayede mahallinde yapılan satışlarda bu satışları yapanların mükellef olacağı açıkça belirlenmektedir. Örneğin İcra Daireleri, Mahkeme satış memurlukları vb.
Ayrıca madde metnine fazla ve yersiz yapılan ödemelerin alıcıya iade edilmesi şartını getiren hüküm eklenmektedir.
2. Genel ve Özel Bütçeli İdarelere, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve köyler, dernek ve vakıflar, mesleki kuruluşlar ile döner sermayeli kuruluşların ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerine ilişkin katma değer vergisi mükellefiyetleri iktisadi işletmeleri adına tesis edilmesi gerektiği hususu açıklığa kavuşturulmaktadır.
D-Gümrüksüz Satış Mağazalarına Yurtiçinden Yapılan Mal Teslimlerinde KDV ve ÖTV istisnası getiriliyor
Gümrüksüz satış mağazalarına ve bunların depolarına yapılan teslimler katma değer vergisinden ve özel tüketim vergisinden istisna tutulmak suretiyle, yerli işletmeler aleyhine oluşan rekabet eşitsizliği giderilmektedir.
Kanunun yayımını izleyen 2. Ayın başından itibaren yürürlüğe girecektir.
E-KDV İstisnalarına İlaveler Yapılıyor
1-Gümrüklü sahalarda verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri tam istisna kapsamına alınmaktadır.
2-Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idareleri, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul sağlık tesisi yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu, yuva, yetiştirme yurdu, rehabilitasyon merkezi, mülki amirin izni ve denetimine tabi ibadethaneler Diyanetin denetimine tabi din eğitimi veren tesisler, Gençlik Spor Bakanlığına ait gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısı ile bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetler istisna kapsamına alınmaktadır.
3- Yabancı uyruklu kişilere sağlık kuruluşlarının bünyesinde verilen hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri istisna kapsamına alınmaktadır.
4-4691, 5746 ve 6550 sayılı kanunlar kapsamında Ar-ge ve tasarım merkezlerinde; Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine yönelik makina ve teçhizat alımlarına katma değer vergisi istisnası getirilmektedir.
5-Teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımlarına katma değer vergisi istisnası getirilmektedir. Yürürlük 01.01.2019
6-Konfeksiyon kırpıntılarının teslimleri katma değer vergisinden istisna tutulmaktadır. Bu istisna kısmi istisna olup, bu kapsamda teslim yapılması durumunda alıştaki KDV’nin düzeltilmesi gerekir.
7-Kurumsallaşmanın teşvik edilmesi amacıyla adi ortaklıkların sermaye şirketlerine dönüşmesi işlemleri istisna kapsamına alınmaktadır.Kanunun yayımını izleyen 2. Ayın başından itibaren yürürlüğe girecektir.
F-İkinci El Araç Ve Taşınmaz Satışlarında Katma Değer Vergisi Matrahı Yeniden Tanımlanıyor
İkinci el araç veya taşınmaz ticareti ile iştigal edenlerin, mükellef olmayanlardan aldıkları ve vasfında önemli bir değişiklik yapmadan sattıkları araç veya taşınmazların tesliminde katma değer vergisi matrahı, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak belirlenmektedir.
Kanunun yayımını izleyen 2. Ayın başından itibaren yürürlüğe girecektir.
G-Devreden KDV’nin İadesi tasarıdan çıkarılmıştır.
H-İndirimli Orana Tabi Teslimlerle İlgili Yüklenilen K.D.V. İade Hesabına İskontolar Dahil Edilmektedir
İndirimli orana tabi teslim ve hizmetler nedeniyle teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra ortaya çıkan giderler veya yapılan iskontolar nedeniyle ortaya çıkan yüklenilen K.D.V. iade hesabına dahil edilmesine imkan getirilmektedir.
I-KDV de İndirim Hakkında Süre Uzatılmaktadır
1.İndirim hakkının, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı sonuna kadar kullanılabilmesine imkan sağlanmaktadır. (01.01.2019 itibaren yürürlüğe girecektir.)
2.Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin teslim ve hizmet nedeniyle hesaplanmış olan katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesine izin verilmektedir. Yürürlük 01.01.2019
3.Zayi olan amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin yüklenilen katma değer vergisinin indirimine imkan sağlanmaktadır.
İ-Bedelsiz Teslim Ve Hizmetlere KDV Teşviği Geliyor. (kısmi istisna olmasına rağmen yüklenilen verginin indirimine izin veriyor)
1.Özel okulların, üniversite ve yüksekokulların verdiği bedelsiz eğitim öğretim hizmetleri,
2-Özel öğrenci yurtları tarafından verilen bedelsiz yurt hizmetleri,
3-Kanunların zorunlu kıldığı bedelsiz mal teslimleri ve hizmet ifaları,
4-Kamu kurumlarına yapılan bedelsiz mal teslimleri ve hizmet ifaları,
5-Gıda bankalarına yapılan bedelsiz çeşitli malzeme teslimleri,
6-Kanunda sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına yapacakları bedelsiz teslimlere ilişkin, diplomatik temsilcilikler ile yabancı hayır kurumlarına yapılan teslim ve hizmetler,
7-Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri,
nedeniyle yüklenilen Katma Değer Vergisi gider yazılmak yerine indirim ve iadeye konu edilebilecektir.
Yürürlük 01.01.2019
j-Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazançlara İlişkin Düzenleme Yapılmaktadır
Örtülü olarak dağıtılan kazançlara ilişkin ithalde veya sorumlu sıfatıyla ödenen Katma Değer Vergisinin yanı sıra Türkiye’deki işlemler nedeniyle satıcıya ödenen ve satıcı tarafından da ilgili vergilendirme döneminde beyan edilerek ödenen katma değer vergisinin alıcı tarafından indirilebileceği yönünde düzenleme yapılmaktadır.
K-KDV iade talepleri en geç takip eden 2. Yılın içerisinde yapılmak zorundadır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle, iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan katma değer vergisinin iade talep süresi, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonu olarak belirlenmiştir. Bu süre daha önce 5 yıldı.
L-Hasılat Esaslı Vergilendirme Müessesesi Getirilmektedir
İşletme hesabı esasına göre defter tutan küçük işletmeler ile serbest meslek erbabının, satışları nedeniyle hesaplanan katma değer vergisi dahil toplam hasılatlarına, sabit bir oran uygulayacakları “hasılat esaslı vergileme sistemi” getirilmek suretiyle, bu mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun sağlanması amaçlanmaktadır. Bu sisteme geçmek ihtiyaridir. Yürürlük 01.01.2019
M-İşletme Hesabı Esasına Göre Defter Tutan Mükelleflerin Ödeyeceği KDV’ye 2 Ay Erteleme Geliyor
İşletme hesabı esasına göre defter tutan küçük işletmelere, aylık katma değer vergisi beyannamelerine göre tahakkuk eden vergiyi, normal vade tarihini takip eden ikinci ayın sonuna kadar ödeyebilmelerine dair maliye bakanlığına uzatma yetkisi verilmiştir. Yürürlük 01.01.2019
N-KDV İade incelemelerinde Süre
Üç Ay İçinde Yapılmayan Kdv İadesine Faiz Ödemesi tasarıdan çıkarılmıştır. Ancak iade incelemelerinin 3 ay içerinde tamamlanması öngörülmektedir. Bitmez ise 2 aylık ek süre verilebilecektir. Yürürlük 01.01.2019
O- Denetim Kadrosu Güçlendirilmiş, Yeni Bir Grup Başkanlığı Oluşturulmuştur
Vergi Denetim Kurulu bünyesinde “Katma Değer Vergisi İade İncelemeleri Grup Başkanlığı” oluşturulmuştur.
Bu Başkanlık sadece katma değer vergisi iade incelemeleri yapacaktır.
Kanun’la ayrıca, 1000 Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrosu ihdas edilmiştir.
Ö- Bakanlar Kuruluna ve Maliye Bakanlığına Yeni Yetkiler Verilmiştir
Yukarıda belirtilenler dışında, Bakanlar Kuruluna ve Maliye Bakanlığına aşağıdaki yetkiler verilmiştir.
- Bakanlar Kuruluna, süresi içinde iadesi talep edilmeyen KDV’yi, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider yazdırma ve iade talep edilebilecek asgari tutarı belirleme yetkisi verilmiştir.
- Maliye Bakanlığına, imal ettikleri malları doğrudan ihraç eden imalatçılara, yüklenilen KDV yerine, ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yaptırabilme yetkisi verilmiştir.
- Maliye Bakanlığına, mükelleflerin vergiye uyum seviyeleri ve bu uyum seviyelerine göre farklı iade yöntemleri tespit etme, iade alacağının mahsup edileceği vergi borçlarını belirleme yetkisi verilmiştir.