Gelir İdaresi Başkanlığının “Defter-Beyan Sistemine” yönelik olarak 486 Seri numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 17.12.2017 tarihinde yayınlandı.
“Defter-Beyan Sistemine’’ tabi Olacak Mükellefler ve Başlama Tarihleri:
Serbest meslek erbabı, 01.01.2018 tarihinden itibaren
Basit usule tabi olan mükellefler 01.01.2018 tarihinden itibaren
İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler 01.01.2019 tarihinden itibaren
Elektronik ortamda tutulabilecek Defterler:
Serbest meslek kazanç defteri
İşletme defteri,
Çiftçi işletme defteri,
Amortisman defteri, (İşletme ve S.M kazanç defteri tutanlar için )
Envanter defteri
Damga vergisi defteri
Not: Amortisman defterinin İşletme ve serbest meslek kazançlarında elektronik ortamda tutulması gerekmektedir. Damga vergisi ve envanter defterine ihtiyaç duyulması hallerinde elektronik ortamda tutulacak olup kağıt ortamında yukarıdaki defterler tutulmayacaktır.
Defter-Beyan Sistemine Hangi tarihe Kadar Ve Nasıl Başvurulacak?
Defter-Beyan Sistemini kullanacakların takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bu gün dahil) www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.
Söz konusu başvuruyu;
a) Basit usule tabi mükellefler,
- Kendileri,
- Meslek Odaları veya “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” imzaladıkları meslek mensupları aracılığıyla,
b) İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile serbest meslek kazancı elde eden mükellefler ise
- Kendileri veya
- “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” düzenledikleri meslek mensupları aracılığıyla,
yapabileceklerdir.
Yeni mükellefiyete başlayanlar işe başlama bildiriminin verildiği günü izleyen 7 iş günü içerisinde bağlı oldukları vergi dairelerine başvuracaklardır.
Basit usule tabi mükelleflerden Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenlerin, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından önce
Sisteme Giriş, Kullanıcı Kodu Ve Şifre Alınması, Mevcut Kullanıcı Kodu Ve Şifreler Durumu Ne Olacaktır.
Defter-Beyan Sistemine kullanıcı kodu veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) ve şifre bilgileri kullanılarak www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılacaktır. Sisteme giriş sırasında kullanılacak şifre bilgisi, mükellef veya noterden yetkilendirdiği kişi tarafından herhangi bir vergi dairesine yapılacak başvuru ile alınabilecektir
Mevcut kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ile Defter-Beyan Sistemini kullanabileceklerdir
Defter-Beyan Sistemine Kayıt Ne Zaman Yapılır? Yanlış Kayıtların Düzeltilmesi Nasıl Olacak?
İşlemlerin defterlere kaydı, ait oldukları aya ait katma değer vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son günden fazla geciktirilemez.(Ertesi ayın 24 ne kadar)
Takvim yılının son ayına ait kayıtlar, takvim yılına ait gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken son gün saat 23:59’a kadar yapılabilir.(Ertesi yılın 25 Martına kadar)
Basit usule tabi mükelleflerin alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin üçer aylık kayıtlar, izleyen ayın sonuna kadar sisteme kaydedilir.
Defter ve kayıtlara rakam veya yazıların yanlış girilmesi durumunda, yukarıda belirtilen kayıt zamanına ilişkin olarak belirlenen süreler zarfında, Sistem üzerinden yanlış kayıt güncellenebilecek veya iptal edilerek doğru kayıt aynı yöntemle tekrar girilebilecektir