PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

TORBA YASA İLE GELEN VERGİ DÜZENLEMELERİ

 Kanun ile yapılan değişiklikler aşağıda maddeler halinde sayılmıştır.


1. Kurumlar Vergisine İlişkin Düzenlemeler:

a.Kurumlar Vergisi Oranı:

-Kurumların %20 olarak uygulanmakta olan kurumlar vergisi oranı 2018, 2019 ve 2020 yılı vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için %22 (2017 yılına ait olup 2018 Nisan döneminde verilecek olan KV Beyanı hariç) olarak uygulanacaktır.

 

b.Kooperatiflerin muafiyeti:

-Torba yasa ile kooperatiflerin faaliyetinin devamı için iktisap ettikleri demirbaş, makine teçhizat, taşıt ve benzeri varlıkların ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra elden çıkarılması ortak dışı işlem sayılmayacaktır. Vergiye tabi olmayacaktır.

 

c. Kurumlar Vergisi Kanununda İstisnalar:

-Kurumların en az 2 yıl süreyle  Aktiflerinde kayıtlı taşınmazların  satışından doğan   kazançlara uygulanan %75 lik istisna tutarı torba yasa ile %50 ye indirilmiştir.

-Mükelleflerin 2017 ve 2018 takvim yıllarında gerçekleştirdikleri imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için, bu Kanunun 32/A maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde “%55”, “%65” ve “%90” şeklinde yer alan kanuni oranlar sırasıyla “%70”, “%80” ve “%100” şeklinde ve (c) bendinde “%50” şeklinde yer alan kanuni oran ise “%100” şeklinde uygulanır. ( KVK Geçici 9. Madde)

2. 6183 Sayılı Kanuna İlişkin Düzenlemeler:

 

a.Ödeme şekilleri

-Vergi Dairelerine olan borçlar banka yoluyla, kredi kartıyla veya nakit olarak ödenebilmekte idi yeni yasa ile banka kartı ve benzeri kartlarla ödeme imkanı getirildi,

 

b.Haciz Varakalarına İtiraz:

-İlgili Kanunda borçlulara düzenlenen haciz varakalarına mahkemeler nezdinde itiraz süresi haciz bildirisinin tebliğinden itibaren 7 gündü. Torba yasa ile bu süre 15 güne çıkarılmıştır.

 

c.Kamu Alacaklarında Borcu Yoktur:

-Kamu kurumları tarafından yapılan ödemelerde vergi dairelerinden,  borcunun bulunmadığına dair yazı istenmektedir. Borcu yoktur yazısını aramadan ödeme yapanlara ve işlem tesis edenlere 4.000. TL idari para cezası verilecektir.

 

 

3. Banka ve Sigorta Muameleleri Kanununa İlişkin Düzenleme:

-Arbitraj muameleleri ile Türkiye de kurulu borsalarda gerçekleşen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine ilişkin muameleler ve bu muameleler için lehe alınan paralar Banka sigorta muameleleri vergisinden istisna idi. Torba yasa ile Türkiye de kurulu borsalar madde metninden çıkarılmış olup işlemin yapıldığı yere bakılmaksızın bu işlemler BSMV den istisna edilmiştir.

 

4. Veraset ve İntikal Vergisinde Yapılan Düzenleme:

-Çekilişlerden ve şans oyunlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde yüzde 10 olan veraset ve intikal vergisi oranı %20'ye çıkarılmıştır.

 

5. 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunda Yapılan Düzenlemeler:

 

a. Kirada Götürü Gider

-Kira geliri elde eden mükelleflerin götürü gider yöntemini seçmeleri halinde hasılatlarının %25 götürü gider olarak indirilebilmekte idi. Torba yasa ile bu oran %15 indirilmiştir.

 

b. Asgari Ücretle İlgili Yapılan Düzenleme:

-2017 yılında vergi dilimlerindeki artış nedeniyle Asgari Ücretin 1.404 liranın altına düşmemesi için yasal düzenleme yapıldı.  Vergiden dolayı doğan farkın Asgari geçim indirimini artırmak sureti ile telafi edilmesi imkanı getirildi. Çalışanlarca fazla ödenen vergilerin verilecek muhtasar beyannameler üzerinden mahsup edilerek çalışanlara ödenmesi sağlandı.

 

6. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunda Yapılan Düzenlemeler:,

 

a.Tebliğ Adresi:

Kanunda bilinen Adres Mükellefin bildirdiği adreslerken Torba yasa ile Mernis Adresinin de bilinen adres olarak kabul edilmesi sağlanmıştır. Bundan böyle mernis adreslerine yapılan tebligatlar geçerli sayılacaktır.

 

b.Tebliğ Usulü:

İlgili Kanunda mükellefin tebliği gereken evrakı tebliğ almaması halinde önüne bırakılmak sureti ile tebliğ yapılmakta idi. Torba yasa ile bu usul kaldırılarak yerine kapıya yapıştırılmak sureti ile tebliğ şartı getirilmiştir. Mükellefin kapısına ilgili belgelerin idarede olduğuna ve oradan alınabileceğini belirten pusula yapıştırılmak suretiyle tebliğ yapılmış olacaktır.

 

Yine torba yasa ile mükellefin bildirdiği bilinen adreslerine götürüldükten sonra bulunamaması halinde mernis teki adrese tebliğe gidileceği 2 defa gidildiği halde mükellefin bu adreste de bulunamaması halinde tebliğin kapıya pusula yapıştırılmak suretiyle yapılacağı esası getirilmiştir.

Yine torba yasa ile mükellefin mernise kayıtlı adresinin bulunamaması halinde tebliğin ilanen yapılacağı belirtilmiştir.

 

 

 

 

c.Adres Değişikliği Bildirme:

İlgili Kanunda mükelleflerin işyeri ve ikametgah adresleri değiştiğinde vergi dairelerine bildirim zorunlulukları bulunmaktadır. Torba yasa ile  ikametgah değişikliklerinin bildirilmesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

7. Motorlu Taşıtlar Vergisinde Yapılan Düzenlemeler:

-2018 yılında trafiğe çıkacak araçlar için Motorlu Taşıt Vergileri silindir hacmi 1.300 cc ve altı araçlar için yüzde 15, diğer araçlarda ise ortalama yüzde 20 arttırılacak.  31/12/2017 tarihinden (bu tarih dahil) önce kayıt ve tescil edilen otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri araç yaşı ve motor silindir hacmine göre vergilendirilmeye devam edilecektir.

 

-2018 yılından sonra tescil edilecek binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisinin hesabında aracın motor silindir hacmi yanında değeri de dikkate alınmaya başlanıyor. Taşıtın değerine göre artırımlı motorlu taşıtlar vergisi geliyor.

 

8. Harçlar Kanununda Yapılan Düzenleme:

 

İstisnalar

Torba yasa ile Kamu özel işbirliği projelerinin finansmanı için yurt dışında ihraç edilen menkul kıymet karşılığında fon temin etmek üzere kurulan özel amaçlı kuruluşların, bu fonları proje yüklenicisi firmalara kullandırmasına ilişkin işlemler ile bunların teminatı ve geri ödenmesine ilişkin işlemler harçlardan istisna edilmiştir.

 

Transfer fiyatlandırması uygulamasında, ilişkili kişilerle yapılan mal yada hizmet sunumunda uygulanacak fiyat yada bedelin tespitine ilişkin yöntemler mükellefin talebi üzerine Maliye Bakanlığı ile anlaşılarak belirlenmektedir. Torba yasa ile söz konusu anlaşmaların tevsiki amacıyla anlaşma sürecinde ödenmesi gereken başvuru ve yenileme harçları yürürlükten kaldırılmıştır.

 

9. 1211 Sayılı Merkez Bankası Kanununda Yapılan Düzenleme:

-Banka, gerçek ve tüzel kişilerin döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla belirleyeceği gerçek ve tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkilidir.

Bankaca istenilen bilgi ve belgeleri vermeyen, gerçeğe aykırı veren veya belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak veren gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevli ve ilgilileri hakkında bin günden iki bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

 

10. Emlak Vergisi Kanununda Yapılan Düzenleme:

 

Emlak Vergisi rayiç değerleri 2017 yılında 2018 -2019-2020-2021 yıllarına ait  arsa ve arazi birim m2 değeri komisyonlar tarafından tespit edilmiştir. Bu değerlerin 2017 yılı için uygulanan birim değerinin %50 sinden fazlasını aşması durumunda, 2018-2019-2020-2021 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerinin hesabında 2017 yılı için uygulanan birim metrekare değerinin %50 fazlası esas alınacaktır.

 

              

11.BTK Borçlanmalarında Uzlaşma Durumu:

-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ilgili kanunlarda sözleşmelerden kaynaklanan, ödenmediği veya eksik ödendiği tespit edilen, idari para cezaları dahil, alacaklarına veya borçlarına ilişkin, karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilecek; uzlaşma davetlerini kabul edebilecek. Uzlaşma halinde üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamayacak ve hiçbir mercie şikâyette bulunulamayacaktır. (2813 SK. Md. 5)

 

12. Katma Değer Vergisi Kanununda Yapılan Düzenleme:

 

 a. KDV Kanununun 9. Maddesi Vergi sorumlusu bölümüne dar mükelleflerle İlgili aşağıdaki madde eklenmiştir.

 

 -Türkiyede ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından Katma Değer Vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin KDV, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenir.

 

b.İstisnalar:

KDV istisnalarına ait Kanunun 17/4-r maddesinin 1.paragrafında yer alan bankalara ibaresi torba yasa ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine şeklinde değiştirilmiştir. Bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devir ve teslimlerinde uygulanan KDV istisnası torba yasa ile finansal kiralama ve finansman şirketlerine yapılan devir ve teslimlerde de uygulanır hale getirilmiştir.

Cep telefonu abonelerinin yurt dışında yaptıkları kullanımlara ilişkin yurtdışında bulunan operatör tarafından yurtiçindeki operatöre verilen roaming hizmetine ilişkin bedel ile bu bedelin yurt içindeki operatör tarafından aboneye yansıtılması torba yasa ile KDV den istisna edilmiştir.

KDV Kanununun 11/a maddesinde karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye de verilen roaming hizmetler torba yasa ile KDV den istisna edilmiştir.

c.İmalat sanayine yönelik KDV İadeleri :

KDV kanunun geçici 37 maddesindeki süreye torba yasa ile 2018 yılı ilave edilmiştir. Böylece imalat sanayi yatırımları üzerindeki KDV den kaynaklı finansman yükünü gidermek amacı ile yatırımlar nedeni ile 2017 de yapılacak inşaat işleri harcamaları dolayısı ile yüklenilen KDV nin  iadesi uygulamasının 2018 yılında da iadesine imkan verilmiştir.

d. FATİH Projesi'ne İlişkin Düzenlemeler:

-Millî Eğitim Bakanlığı veya bu Bakanlık adına FATİH ( Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Proje yüklenicileri ile alt yükleniciler tarafından serbest dolaşıma sokulacak her türlü araç, gereç, malzeme, makine, ürün ve bunların yedek parçaları, FATİH projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında vergi ve benzeri mali yükümlülüklerden istisna tutulacak.  KDV, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi, bazı malların tesliminde hesaplanan ÖTV gibi istisnalar söz konusu.

 

 

14. ÖTV ilşkin düzenlemeler

a. Tütün Mamulleri Üretimi ve Satışına İlişkin Düzenlemeler:

-Ticari amaçla; makaron veya yaprak sigara kâğıdı içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün, tütün harici herhangi bir madde doldurmak, bu şekilde üretilen ürünleri satışa arz etmek, satmak, bulundurmak veya nakletmek yasaktır.

-Makaronlar da sigara ve diğer tütün mamulleri gibi ÖTV kapsamına alınmıştır.-Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (TAPDK) yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar ile ticari amaçla, makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlara, bulunduran ve nakledenlere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilecektir.

b. Engellilere ÖTV'siz Araç Satışı Konusunda Düzenlemeler:

-Engellilere sağlanan ÖTV'siz binek aracı alma imkanı vergiler dahil 200 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılıyor

c. İçeceklere ÖTV Uygulaması:

-Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak. Sebze suları, yüzde yüz meyve suları, doğal minarelli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli-gazlı içecekler (meyveli soda) ise kapsam dışında tutuldu.

15. Finansal Kiralama, Faktöring ve Finansman Şirketleri Kanununda Yapılan Düzenleme:

-6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununun 16 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

-“(2) Finansal kiralama ve finansman şirketleri tarafından bu madde uyarınca ayrılan özel karşılıkların tamamı, ayrıldıkları yılda kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilir.”

16. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi:

-Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve diğer gerçek veya tüzel kişiler, elektronik ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amacıyla Bakanlık tarafından istenilen bilgileri Bakanlıkça oluşturulan sisteme bildirir.

-Bakanlık, ticari elektronik ileti onaylarının alınmasına ve reddetme hakkının kullanılmasına imkân tanıyan bir elektronik sistem kurmaya veya kurdurmaya yetkilidir.