6824 sayılı Kanunun 7. Maddesi ile 23.02.2017 tarihinde KDV kanununun 13. Maddesine eklenmiş olup, konuya ilişkin ayrıntılar 5 Mayıs 2017 tarihli ve 30057 sayılı resmi gazetede yayımlanan KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 12) KDV tebliğinde belirtilmiştir.
A-İSTİSNA NE ZAMAN UYGULANIR
Binaların ilk tesliminde uygulanır. İkinci el teslimlerde ve arsa teslimlerinde bu istisnadan yararlanılamaz.
B-YARARLANMANIN GENEL ŞARTLARI
- Bedel döviz olarak Türkiye’ye getirilecek. Bedelin %50 si Satış Faturası düzenlenmeden önce Türkiye ‘ye getirilecek kalan yarısı 1 yıl içerisinde ödenebilecek.
- Yabancılar (Türkiye de işyeri olmayan veya daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye de kazanç elde etmeyenler) yararlanacak.
- Çalışma ve oturma izni alarak altı aydan fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları(Resmi görevle yurt dışında bulunanlar hariç) yararlanacak.
- Alınan konut ve işyerinin bir yıl elden çıkarılmaması gerekir.
C-ŞARTLARI TAŞIMADIĞININ TESPİTİ HALİNDE
Alınmayan vergi, vergi ziyaı ve gecikme faizi mükellef ile birlikte alıcıdan aranır.
Bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde, tahsil edilemeyen vergi tapu tescilinden önce tecil faizi ile birlikte elden çıkarandan alınır.
D- ARANAN BELGELER
Türk Vatandaşları için
1. İkamet tezkeresi veya bu mahiyetteki belge (teslimden altı ay önceden ikamet ediyor olmak)
2-Çalışma veya oturma izninin alındığı tarih ile satışın yapılacağı tarih arasında en az altı ay yurt dışında bulunması şartlarını birlikte sağlamalıdır.
3. Gelir vergisi kanununun 3. Maddesine göre Türkiye de yerleşmiş olmadığını gösteren yazıyı teslimden önce satıcı alıcıdan almalıdır. (Vergi Dairesinden)
Yabancılar için
1. Pasaport Fotokopisi ( mavi kartın fotokopisi)
2. Gelir vergisi kanununun 3. Maddesine göre Türkiye de yerleşmiş olmadığını gösteren yazıyı teslimden önce satıcı alıcıdan almalıdır. (Vergi Dairesinden)
Tüzel Kişilerde,
Türkiye de işyeri olmadığına ve daimi temsilci bulundurmadığına dair vergi dairesinden alınacak yazı.
Bedelin Türkiye’ getirilmesi
Bedelin %50 sinin fatura düzenlenmeden önce kalan kısmının da bir yıl içerisinde döviz olarak Türkiye getirilmesi
Bedelin Türkiye’ getirilmesi’ nin tevsiki
1. Dövizin bankaya transfer edilerek getirilmesi esastır. Banka dekontu ile tevsik edilir.
2. Ödemenin yurt dışına ait banka kredi kartı ile yapılması halinde dövizin getirildiğinin yurt içindeki ilgili banka tarafından verilen bir dekont veya yazı ile tevsiki mümkündür.
3.Alıcılar Dışındaki Gerçek veya Tüzel Kişiler tarafından bankalar aracılığıyla satıcıların hesabına yapılan döviz transferi
a) Döviz transferine ilişkin banka dekontunda alıcıya ve teslime konu konut veya işyerine ilişkin bilgilere yer verilmesi (Proje adı, ada parsel numaraları, bağımsız bölüm numarası)
b) Dövizi transfer eden kişi tarafından transfere konu döviz tutarının alıcı adına gönderildiğine dair satıcıya, alıcı ve teslime konu konut ve işyerine ilişkin bilgileri içeren muvafakatname verilmesi halinde dövizin Türkiye ye getirildiği tevsik edilir.
4. Dövizin elden getirilmesi halinde gümrük idaresinden alınan belgeler ile tevsik edilir.
5. Yurt dışında bulunan dövizin alıcının Türkiye de bulunan hesabına yurt dışından transfer edilmesi durumunda, satıcıya banka aracılığı ile ödenmesi ve ödemenin banka dekontu ile tevsiki gerekir. Döviz olarak yurt dışından getirilen paranın TL olarak ödenmesi mümkündür.
Bu kamsam da yapılan satışlar teslimin yapıldığı vergilendirme dönemine ait KDV Beyannamesinin İstisnalar-Diğer iade hakkı doğuran işlemler kulakçığında, tam istisna kapsamına giren işlemler tablosunun 328 konut ve işyeri teslimi satırında beyan edilir ve KDV beyannamesi ekinde yer alan ek 24 ile bildirilir.