1-KDV de TEVKİFAT UYGULAMASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
KDVGU Tebliğinin Kısmi Tevkifat uygulaması bölümünde belirlenmiş alıcılar sayılmaktatır. Yeni tebliğ ile bu sayılanlara “Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri” ilave edilmiştir.
KDVGU Tebliğinin Kısmi Tevkifat uygulamasında İşgücü Temin Hizmetlerinin Kapsamı belirlenmiştir. Yeni Tebliğ ile bu bölüme “Kısmi tevkifat kapsamındaki işlemleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili olup, İnsan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini ifa edenlere hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler için işgücü temin hizmeti kapsamında tevkifat uygulanmayacaktır.” ifadesi eklenmiştir.
2-FAZLA VE YERSİZ TEVKİF EDİLEN VERGİNİN İADESİ
KDVGU Tebliğinin “ Fazla ve Yersiz Tevkif Edilen Vergilerin İadesi” bölümüne Yeni tebliğ ile aşağıdaki bölüm eklenmiştir.
“Diğer taraftan fazla veya yersiz tevkif edilen KDV’nin alıcı tarafından beyan edilip ödenmiş olması halinde, alıcı ve satıcının yazılı talebi üzerine, alıcıya fazla veya yersiz ödenen KDV’nin iade edilmemesi kaydıyla, fazla veya yersiz tevkif edilen vergiye göre satıcının yapmış olduğu beyana ve bu beyana istinaden kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan iadeye ilişkin herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır. Ancak, fazla veya yersiz KDV tevkif edildiğinin, satıcıya KDV iadesi yapılmadan önce anlaşılması halinde, fazla veya yersiz tevkifata ilişkin satıcıya KDV iadesi yapılmayacaktır. Bu durumda işlemlerin tevkifat uygulanmadan önceki hale döndürülmesi gerekecektir.”
Özetle: Yapılmaması gereken tevkifatın yapılarak ödenmiş ve KDV iadesininde gerçekleşmiş olması halinde, Alıcı ve satıcının birlikte talep etmeleri halinde alınan iadeye ilişkin düzeltme yapılmayacak ayrıca yersiz ödenen iadeye ilişkinde KDV iadesi yapılmayacaktır. Ancak KDV iadesinin yapılmamış olması halinde 2 nolu KDV beyanı ile bildirilen fazla ve yersiz tevkifat düzeltilecektir.
3-TEVKİFAT UYGULAMASINDAN KAYNAKLANAN İADE ALACAKLARININ MAHSUBEN İADESİ
KDVGU Tebliğinin “Tevkifat uygulamasından kaynaklanan iade alacaklarının Mahsuben iadesi “ yeni tebliğ ile yeniden düzenlenmiştir.
✓ Kısmi tevkifat uygulanan;
• Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,
• Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,
• Her türlü yemek servisi ve organizasyon hizmetleri,
• Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetleri,
• Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri ile fason ayakkabı ve çanta dikim işleri ve fason işlerle ilgili aracılık hizmetleri,
• Yapı denetim hizmeti,
• Servis taşımacılığı hizmeti,
• Her türlü baskı ve basım hizmeti,
• İşgücü temin hizmeti,
• Turistik mağazalara verilen müşteri bulma/götürme hizmeti
ile ilgili ile ilgili KDV iade alacaklarının mahsubunu isteyen mükelleflerin 5.000 TL ve üzerindeki mahsup talepleri vergi inceleme raporu ile yerine getirilecektir. Teminat karşılığı yerine getirilmeyecektir. Nakden iade talepleri ise önceden olduğu gibi İnceleme raporu ve teminat mektubu ile yerine getirilir teminat inceleme raporuna göre yerine getirilir. YMM raporu ile iade öngörülmemiştir.
Diğer taraftan, tevkifat uygulanan;
• Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,
• Spor kulüplerinin yayın, isim hakkı ve reklâm gelirlerine konu işlemleri,
• Tebliğin yukarıda belirlenen hizmetler dışındaki hizmetler
İle ilgili 5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri Vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde, iade talebi yerine getirilir teminat YMM raporu sonucuna göre çözülür . Nakden iadeler ise önceden olduğu gibi Teminat, YMM Raporu veya İnceleme Raporuna göre yapılır.
4-ROAMİNG HİZMETLERİ İSTİSNASINDA İSTİSNANIN TEVSİKİ
KDVGU Tebliğin de Roaming istisnası, yurtdışındaki müşteriye düzenlenen hizmet faturası ile tevsik edilmektedir. Ayrıca, ilgili ülke itibarıyla karşılıklılığın varlığına ilişkin olarak, yurtdışındaki müşteri tarafından ilgili ülke resmi makamlarından alınan belgenin de ibrazı gerekmektedir. Yeni tebliğ ile bu belgenin alınamadığı durumlarda, istisna kapsamında işlemi beyan eden mükellefin ilgili ülkede kendisine verilen roaming hizmetine KDV uygulanmadığını tevsik eden fatura örneği de bu belgenin yerine geçeceği, ancak, bu şekilde tevsik edilmiş olsa dahi ilgili ülkede karşılıklılık uygulanmadığının tespit edilmesi halinde, daha önce hesaplanmayan KDV ve buna ilişkin ceza ve faizler mükelleften tahsil edileceği belirtilmiştir.
5-İMALATÇI ALEYHİNE MATRAHTA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİK
KDVGU Tebliğin de, İmalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçılar tarafından imalatçıya fatura düzenleyerek KDV hesaplamakta, imalatçı tarafından da indirim konusu yapılmaktaydı. Yeni tebliğ ile "3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesinde, İhracatçılara mal teslim eden imalatçılara iade edilecek KDV nin ihraç edilen mala ilişkin imalatçı satış bedeline göre hesaplanan vergiden, imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliğe ilişkin verginin düşülmesinden sonra kalan tutardan fazla olamayacağı hükme bağlanmıştır.
İmalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçılar tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanmaz. İhracatçılar tarafından düzenlenen kur farkı faturasına “"3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre ihraç edilmek şartıyla yapılan teslimlerde imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliğe ilişkin olduğundan KDV hesaplanmamıştır." ifadesi yazılacaktır. Ayrıca söz konusu faturada, imalatçı tarafından düzenlenen faturanın tarih ve sayısına yer verilecektir
İmalatçılara ihraç kayıtlı teslim nedeniyle iade edilecek KDV hesabında, imalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farklarından doğanlar da dahil olmak üzere, imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliğe ilişkin vergi (imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliğe ihraç kayıtlı teslim edilen malın tabi olduğu oran uygulanmak suretiyle bulunan tutar) ihraç kayıtlı teslim bedeli üzerinden hesaplanan vergiden düşülecektir.
6-DAHİLDE İŞLEME VE GEÇİCİ KABUL REJİMLERİ KAPSAMINDA İHRAÇ EDİLECEK MALLARIN ÜRETİMİNDE KULLANILAN GİRDİLERİN TEMİNİNDE TECİL TERKİN UYGULAMASI
KDVGU Tebliğin de "3065 sayılı KDV Kanununun Geçici 17 nci maddesi kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, Yeni tebliğ ile 3065 sayılı KDV Kanununun Geçici 17 nci maddesi kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim bedeli ile bu malların üretimi için yurtiçi ve yurtdışından KDV ödenmeksizin temin ettiği malların bedeli arasındaki farka genel vergi uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.
7-SERBEST BÖLGELERDE VERİLEN HİZMETLER
6761 Sayılı Kanunla KDV Kanununa eklenen hükümle serbest bölgelere veya bu bölgelerden ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV den istisna tutulmuştur. Yeni tebliğ ile bu konu aşağıdaki şekilde yeniden değerlendirilmiştir.
Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri KDV’den müstesnadır. Ancak İhraç amaçlı yük taşıma işleri dışında, yurtiçinden serbest bölgeye verilen hizmetler ile serbest bölgeden yurtiçine yönelik olarak verilen hizmetler KDV’ye tabidir. Buna göre serbest bölgeden bir limana veya bir gümrük çıkış kapısına ihraç malının taşınması işi ile Serbest bölgede üretilecek mamulün üretiminde kullanılacak malların yurtiçinden serbest bölgeye, serbest bölgeden bir başka serbest bölgeye taşınması da istisna kapsamında değerlendirilecektir. Fakat serbest bölgeden yurtiçine yapılacak taşıma işleri ihraç amaçlı yük taşıma işi kapsamında değerlendirilmeyeceğinden KDV’ye tabi olacaktır
8-İNDİRİMLİ ORANA TABİ BAZI MAL VE HİZMETLERE İLİŞKİN UYGULANACAK KDV ORANI
Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında vergiyi doğuran olayın meydana geleceği. Konut tesliminden önce Fatura düzenlenmesi halinde geçerli olan KDV oranına göre KDV hesaplanıp beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.
Konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda; Faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranının esas alınacağı konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan KDV oranına göre herhangi bir düzeltme yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır.
9-İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE KDV İADESİ
KDVGU Tebliğin de İzleyen yıl içerisinde iade talebinde bulunulabilmesi için işlemin yapıldığı yıl içerisinde hiç iade talebinde bulunulmamış ya da iade talep edilmekle birlikte talep edilen tutarların iadesi gerçekleşmemiş olmalıdır. Hükmü kaldırılmıştır.
150 m2’nin altındaki ankastreli ve mobilyalı olarak yapılan konut teslimlerinden kaynaklanan iade taleplerinde buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinası, mobilya, vestiyer vb. eşyalar konut sahiplerince sökülüp takılan eklenti mahiyetinde olduğundan konut tesliminden bağımsız olarak değerlendirilecektir. Söz konusu eşyaların tesliminde tabi oldukları KDV oranı uygulanacak, KDV indirim konusu yapılabilecek, iadeye konu edilmeyecektir. Ancak ilgili konutlarda kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, radyatör KDV iade hesabına hesabına dahil edilecektir.
İndirimli orana tabi teslimlerden kaynaklı KDV iadeleri ister mahsup olsun ister nakit olsun vergi inceleme raporu yada YMM raporu ile yapılmakta iken, yapılan düzenleme ile 5.000TL’yi geçmeyen mahsup talepleri incelemesiz ve YMM’siz yapılabilecek. ✓ indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacaklarının, organize sanayi bölgelerinden temin edilen elektrik, su, doğalgaz, internet hizmetleri, altyapı katılım payları ve aidatlara ilişkin borçlara da mahsubu mümkün hale getirilmiştir.
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının, vergi inceleme raporuna göre yapılan mahsuben iade taleplerinde diğer belgelerin tamamlanması koşuluyla vergi inceleme raporu beklenilmeksizin iade yapılır. Vergi inceleme raporunda iadeye engel bir durumun tespit edilmemiş olması kaydıyla mahsuben iade talep edilen vergi borcunun vade tarihinden vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı hesaplanmaz hükmü yürürlükten kaldırılmıştır.
Yeni tebliğ ile Tevkifat ve indirimli oran uygulamaları nedeniyle KDV iade alacağı doğmuşsa, öncelikle tevkifattan doğan KDV alacağı iade edilecektir. Diğer taraftan indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan iade tutarının hesaplanmasına ilişkin tablonun “Hesaplanan KDV” sütununa, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamı (tevkif edilen tutar dahil) yazılacaktır.
Örnek: (A) firması, dokumacı (B) firmasına 100.000 TL’lik tiftik teslim etmiştir. İndirimli orana tabi (%8) bu teslimde hesaplanan KDV (100.000x0,08=) 8.000 TL olup söz konusu teslim aynı zamanda (9/10) oranında tevkifata tabidir. (A) firmasının hem tevkifata tabi hem de indirimli orana tabi bu işleminde, tevkifata tabi tutulan (8.000x0,90=) 7.200 TL KDV’nin tevkifata ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde iadesi talep edilecektir. (A) firmasının indirimli orana tabi işlemler nedeniyle iade talep etmesi durumunda ise, hesaplama tablosunun hesaplanan KDV sütununa, hesaplanan KDV’nin kısmi tevkifat uygulanmadan önceki tutarı olan 8.000 TL yazılacaktır.
10-KDV’DE İNDİRİM ZAMANI
KDVGU Tebliğin de indirim zamanı konusuna Yeni düzenleme açıklama getirilmiştir. Düzenlenen faturanın alıcı tarafından dava konusu yapılması nedeniyle ilgili takvim yılında indirim konusu yapılamayan KDV, davanın sonuçlandığı yıl içinde alıcı tarafından kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirim konusu yapılabilecektir.
Sorumlu sıfatıyla KDV beyanının hiç yapılmadığının veya eksik yapıldığının tespiti üzerine veya mükellefin kanuni süresinden sonra sorumlu sıfatıyla verdiği beyanname üzerine bu vergilerin tarh edilmesi halinde, tarh edilen KDV’nin vergi dairesine ödenmesi ve ödemenin gerçekleştiği takvim yılı aşılmaması şartıyla, ödenen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkündür.
Düzenlenen faturanın alıcı tarafından dava konusu yapılması nedeniyle ilgili takvim yılında indirim konusu yapılamayan KDV, davanın sonuçlandığı yıl içinde alıcı tarafından kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirim konusu yapılabilecektir.
11-DİİB SAHİBİ MÜKELLEFİN İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMİNDE İADE EDİLECEK KDV
Yeni tebliğ ile iade edilecek KDV , DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim bedeli ile DİİB kapsamında aldığı girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamayacaktır.
12-YMM KDV İADESİ TASDİK RAPORUNA DAYALI TEMİNAT KARŞILIĞI ALINAN NAKDEN İADELERİN İNCELEMEYE SEVKİ
Yeni tebliğ ile YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin teminat karşılığı aldıkları iadeye ilişkin olarak
--İadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili olarak YMM raporu ibraz edilmemesi ve ek süre talebinde bulunulmaması
--Ek süre talebinin uygun bulunmaması
--Altı aylık ek süre içinde de YMM raporunun ibraz edilmemesi
Durumlarında teminat karşılığı yapılan iade incelemeye sevk edilir ve teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülür
13-ARTTIRIMLI TEMİNAT UYGULAMASI
Yeni Tebliğ ile İade talebinin yerine getirilmesi bakımından özel esaslara tabi olanlar hariç YMM raporu ile iade talep eden mükellefler gerekli belgeleri tamamlamaları halinde, (YMM KDV İadesi Tasdik Raporu hariç) nakden iadesi talep edilen tutarın %120’si oranında (İTUS sertifikası sahibi mükellefler için %60’ı oranında) teminat vermeleri halinde 5 iş günü içinde iadelerini alacaklardır. İadeye ilişkin YMM raporunun iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde verilmemesi halinde, iade talebi sürenin sonunda ivedilikle incelemeye sevk edilir. İadeye ilişkin YMM raporunun ibraz edilmesi halinde, KDVİRA, YMM raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller iki ay içerisinde tamamlanır. İade hakkı doğuran işlem bazında yapılan bu kontroller sonucunda herhangi bir eksiklik/olumsuzluk tespit edilmemesi halinde, YMM raporunun ibraz edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içinde teminat mektubu mükellefe iade edilir.
Ancak yapılan kontroller sonucunda eksiklik/olumsuzluk tespit edilmesi halinde, bu eksikliğin/olumsuzluğun giderilmesi için mükellefe 30 günlük süre verilir. Süresinde eksiklikleri/olumsuzlukları gidermeyen mükellefe 30 günlük ek süre verilir. Mükellefe verilen bu süreler, teminat mektuplarının iade edilmesine ilişkin iki aylık sürenin hesabında dikkate alınmaz. Bu süreler içinde eksikliklerin/olumsuzlukların giderilmemesi halinde haksız iade edilen tutar, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte mükelleften aranır.
14-VERGİ İNCELEME RAPORU İLE İADE
--- KDVGU Tebliğin de mükelleflerin;
İadelerini vergi inceleme raporuna göre almak istemeleri
İade miktarının tebliğin ilgili bölümlerinde belirtilen miktarı aştığı
Teminat göstermemeleri veya YMM raporu ile iade alacaklarını beyan etmemeleri
Tebliğin ilgili bölümlerine göre vergi inceleme raporu ile iade öngörülmesi, durumlarında iade Vergi inceleme raporuna göre yapılmakta iken Yeni tebliğ ile aşağıdaki durumlarda da KDV iadesinin Vergi İnceleme raporuna göre yapılması gerekmektedir.
Teminat veya YMM raporu karşılığı iade talep edilmesine karşın vergi dairelerinin yapacakları kontrollerde tespit edilen eksiklik veya olumsuzlukların mevzuata uygun şekilde düzeltilmemesi durumunda, iade incelemeye sevk edilecektir.
İncelemeye sevk, ancak öncesinde vergi dairelerince mükellefin iade dosyasındaki eksikliklerin/olumsuzlukların YMM veya mükellef tarafından düzelttirilmesine ilişkin yazının yazılması ve belirtilen sürede YMM veya mükellef tarafından gerekli düzeltmelerin mevzuata uygun şekilde yapılmaması veya olumsuzluğun giderilmemesi halinde mümkündür. Bu kapsamda incelemeye sevk edilen iade talepleri, iadesi talep edilen tutarın %120’si oranında banka teminat mektubu verilmesi halinde yerine getirilir, teminat vergi inceleme raporuna göre çözülür.
Teminat karşılığı iadelerde, teminatın YMM raporu ile çözülebileceği hallerde, süresi içinde YMM raporu ibraz edilmemesi veya ibraz edilmeyeceğinin belirtilmesi halinde, teminat vergi inceleme raporuna göre çözülür.