Niçin Geçici Çözüm?
Danıştay, açılan bir davada konutlarda 150 m2’lik netalanın hesabı konusunda inşaat sektörünün talebini haklı bularak, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin ilgili bölümünün yürürlüğünü durdurduğu halde, geçen yaklaşık 2 yıla rağmen henüz esastan karar vermedi. Bu durum ise, konutlara uygulanacak KDV oranının tespitinden, KDV iadesine kadar pek çok konuda sıkıntılara neden oldu. Maliye Bakanlığı da, haklı olarak bu konuda yeni bir düzenleme yapmak için Danıştay’ın esastan vereceği kararı bekledi, ancak süreç uzayınca da KDV iadeleri başta olmak üzere yukarıda belirtilen konularda yaşanan problemlerde iyice arttı. Maliye Bakanlığı bir taraftan bu konuda yaşanan problemlere geçici de olsa son noktayı koyarak ortaya çıkan mağduriyetleri önledi, ancak diğer taraftan da yeni düzenleme yapmak için Danıştay’ın kararını beklemeye geçti.
Yeni Düzenlemeye Göre Konutlarda Net Alan Nasıl Hesaplanacak?
Maliye Bakanlığı verdiği 01.07.2016 tarih ve 84958988-130(5428-3003)E.72416 sayılı özelgesinde; 01.05.2014 tarihinden sonra teslim edilen konutlarda, net alan hesabının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği hükümlerine göre yapılması gerektiğini belirtti.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 16/41. maddesinde yer alan düzenleme, eski uygulamaya göre konutlarda net alan hesabını tamamen değiştirmiş, KDV Tebliği uyarınca net alan hesabına dahil edilen bir çok alanı (Balkon, teras kat, otopark, kat ve çatı bahçesi, kömürlük, depo vb.), net alanhesabının dışına çıkarmıştır.
Yeni hesaplama yöntemi, KDV Tebliği’ndeki hesaplama şekline göre net alanı 150 m2’nin üzerinde olan birçok konutun net alanının 150 m2’nin altında kalması sonucunu doğurmakta, konutlara uygulanacak KDV oranını da % 18’den % 1 veya 8’e indirmektedir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ne göre;
Bağımsız bölüm net alanı; bağımsız bölüm içerisinde kapalı olup, duvarlar arasında kalan net alandır.
Net Alana;
-Kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’yi geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merdivenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi
- Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar (depo ve kömürlük gibi), otoparklar ile ortak alanlar,
- Genel giriş, merdiven, sahanlıklar ve asansör boşlukları,
- Fransız balkonlar ve teraslar
Dahil edilmemektedir.