PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

ÖTV'siz ARAÇ ALMANIN ŞARTLARI

1)Şehit Yakınlarına ÖTV’siz Araç İmkanı

 7 Eylül 2016 Tarihli ve 29824 Sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanması ile yürürlüğe giren, 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun , şehit yakınlarına ÖTV’siz araç satın alma imkanı getirmiştir.

 Ø  Kimler Yararlanabilir?

 

 Şehidin eş ya da çocuklarından sadece biri, eğer eşi ya da çocuğu yok ise anne veya babasından sadece biri bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV’siz araç alabilecektir. Bunların dışında diğer akrabaların istisnadan yararlanması mümkün değildir.

 

 İstisnaya tabi araç türleri ve özellikleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.  

 

Araç özellikleri

Araç Türleri

Motor silindir hacminin 1.600 cm³’ü aşmaması koşuluyla

Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil) [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları vb., (Para arabaları dahil), motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar.] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar, özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar, diğerleri (Golf arabaları vb. taşıtlar) hariç]

*Sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus motorlu taşıtlar hariç (Otobüs, Midibüs, Minibüs)                                     

Motor silindir hacminin 1.600 cm³’ü aşmaması koşuluyla

-Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu taşıma kapasitesi sürücü dâhil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpılması suretiyle hesaplanır. Bu hesaplamada koltuk olmasa dahi, koltuk montajı için bulunan sabit tertibatlar da koltuk olarak dikkate alınır) istiap haddinin (bir aracın güvenle taşıyabileceği sürücü ve yolcu dâhil toplam yük ağırlığı) % 50'sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç)

Motor silindir hacminin 2.800 cm³’ü aşmaması koşuluyla

Kayıt ve tescile tabi Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar

-

Motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar (sepetli olsun olmasın); sepetler (sepetler hariç)

(Sadece elektrik motorlu olanlar hariç)

 

 

 

Ø  İstisna kapsamında alınan araçların satışı

 

 Bu Kanunun 52 nci maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun “Verginin belgelerde gösterilmesi, matrahta, vergide ve mükellefiyette değişiklikler” başlıklı 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yapılan değişiklik ile şehit yakınları tarafından ÖTV ödenmeksizin alınan aracın, 5 yıllık süreden sonra elden çıkarılması halinde, vergi ödenmeksizin işlem yapılabilmesine olanak sağlanmıştır.

 

 2) Ticari Yolcu ve Yük Taşımacılığı Kapsamındaki Taşıtların ÖTV’siz Yenilenmesi

 Bu Kanunun 54 üncü maddesiyle, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 7. madde ile ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetiyle uğraşanların, sahibi oldukları taşıtla aynı cinsteki bir taşıtın bahse konu faaliyette kullanılması amacıyla, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30/6/2019 tarihine kadar ilk iktisabı, ÖTV’den istisna edilmiştir.

 Sadece düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ticari yolcu ve yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanların düzenlemeden yararlanabilmesi öngörülmektedir (araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleri hariç). Bu kapsamda, kendi şahsının veya şirketinin çalışanını veya yükünü taşıyanlar, bu taşıtların yenilenmesi amacıyla bu istisnadan yararlanamayacaktır.

 Yenilemeye konu edilen eski taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme aktifinden çıkarılması şartı öngörülmektedir. Aksi takdirde yeni alınan taşıta ilişkin zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılacaktır. Bu durumda alıcıya vergi ziyaı cezası uygulanarak, gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

 Öte yandan söz konusu eski taşıtları satın alan kişilerin, taşıtları hangi amaçla kullanılacağının herhangi bir önemi bulunmamaktadır. 

 

Ø  Şartların Kaybedilmesi Durumunda Uygulanacak Yaptırımlar

 

 Maddede ayrıca yeni taşıtın,

 

-İlk satın alma tarihinden itibaren üç tam yıl geçmeden devri halinde (veraset yoluyla intikaller hariç) adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan,

-Ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi (hurdaya çıkarılması hariç) halinde ise bu madde hükmünden yararlanandan,

 Taşıtın ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, devir veya ticari işletme faaliyetinden çekilme tarihindeki oran üzerinden hesaplanan özel tüketim vergisinin alınacaktır.