PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

E-Fatura E-Defter

 ELEKTRONİK ORTAMDA DEFTER TUTULMASI

Genel Bilgi

          E-fatura kullanan firmalar en geç Aralık 2014 dönemi içinde E-Defter başvurusu yapacak ve başvuruyu takip eden ay başından itibaren (Ocak 2015) E-Defter kullanmaya başlayacaklardır.

           Başvuru, E-fatura için kullanılan elektronik mühür ile ya da yeni alınan bir e-mühür ile (www.edefter.gov.tr adresinden) yapılacaktır.

           Başvurudan sonra yetkili bir kuruluştan e-defter uygulamaları ile ilgili hizmet alınmalıdır.

Elektronik Ortamda Tutulması Gereken Defterler ve Tasdik Zamanları

          Maliye Bakanlığınca yapılan düzenleme sonucunda 2015 yılında çok sayıda firmanın yevmiye defterini ve defter-i kebiri elektronik ortamda tutmaları gerekmektedir. Elektronik ortamda tutulacak defterler için 1 ve 2 Seri Nolu Elektronik Defter Genel Tebliğlerinde yapılan açıklamalar çerçevesinde noter onayı gerekmeyecek, yerine geçecek berat oluşturma işlemleri yapılacaktır. 

ELEKTRONİK ORTAMDA TUTULAN DEFTERLER VE BERAT OLUŞTURMA  ZAMANLARI :

 1) Elektronik Ortamda Tutulacak Defterler :

     2015 yılında elektronik defter kapsamına giren mükellefler tarafından Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebir elektronik ortamda tutulacaktır.

  Elektronik ortamda tutulan  Yevmiye Defteri ile Defter-i Kebir’in açılışlarında, Yevmiye Defterinin kapanışında noter onayı aranmayacaktır.

 2015 yılında elektronik ortamda defter tutması gereken mükelleflerin Yevmiye Defteri ile Defter-i Kebir dışında kalan, kağıt ortamında tutacakları diğer defterler için noter açılış tasdiki yaptırılması gerektiği hususu gözden kaçırılmamalıdır.

  2) Elektronik Ortamda Tutulan Defterlerin Berat İşlemleri  :

          Defterlerini elektronik ortamda tutması gereken mükellefler, söz konusu defterlerini kağıt ortamında tutamazlar. Bu mükellefler tarafından kâğıt ortamında defter tutulması halinde hiç defter tutulmamış sayılacaktır. E- defter tutma yükümlülüğüne uymayanlar hakkında, Vergi Usul Kanunu’nun ceza hükümleri tatbik olunacaktır.

          Elektronik defter tutacak mükellefler, Aylık dönemler itibarıyla elektronik defter oluşturmak, Bu aylık dönemlerde Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebir  için ayrı ayrı berat oluşturmak, Bunları istenildiğinde ibraz etmek üzere muhafaza etmek,zorundadırlar.

          Elektronik defter tutma sürecinde, Hesap döneminin ilk ayının beratının alınması açılış onayı, Son ayının beratının alınması ise kapanış onayı olarak kabul edilmektedir.

          1 nolu Elektronik Defter Genel Tebliğinde,

          Elektronik Defter Beratı, elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içeren ve Başkanlık Mali Mührü ile onaylanmış elektronik dosyayı,

          Açılış Onayı, hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını,

          Kapanış Onayı, hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını,

ifade eder denilmektedir.

          Aylık dönemler itibarıyla oluşturulan elektronik defterler için, aşağıda yer alan adımları izleyerek berat alınma ve bunların istenildiğinde ibraz etmek üzere muhafaza edilme zorunluluğu vardır.

          a) Gerçek kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar kendilerine ait güvenli elektronik imza veya mali mühür ile imzalar,

          b) Tüzel kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylar,

          imzalı veya mühürlü defterler için berat dosyaları oluşturulur.

          Hesap dönemi veya takvim yılı içinde, defterlerini elektronik ortamda oluşturmaya başlayanlar, elektronik defter tutmaya başladıkları tarih itibarıyla eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır.

          Bu çerçevede oluşturulan elektronik defterler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan beratları ile birlikte Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında geçerli kanuni defter olarak kabul edilecektir.

 

Saygılarımızla