PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

KDV Tebliğinde Yapılan Değişiklikler

Tebliğ 1 Kasımdan İtibaren Yürürlüğe girecek olup, maddelerin özeti aşağıda yer almaktadır.

Madde 1- Külçe metal teslimlerinde tevkifat oranı 5/10 olarak değiştirilmiştir.

Madde 2- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 3- Hizmet ihracatında KDV iade taleplerinin YMM raporu ile yerine getirilmesi mümkün hale gelmiştir.

Madde 4- Yolcu beraberi ihracat işlemlerinde KDV iadesi taleplerinde ‘yüklenilen KDV listesi’ ve ‘hesaplama tablosu’ aranmayacaktır.

Madde 5- İhraç kayıtlı teslimlerle ilgili iade taleplerinde ilgili meslek odasından alınacak evraklarda “noteronayı kaldırılmıştır. İlgili evraklarda meslek odası onayı yeterli olacaktır.

Madde 6- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 7- Araç ve Tesislerin Tadil, Onarım ve Bakım Hizmetlerinde İstisna bölümünde projelerin tek bir proje gibi sisteme yüklenmesi mümkün kılınmıştır.

Madde 8- Proje bazlı işler kapsamında Araç ve tesislerin bizzat imali, onarımı , tadilatı, sipariş vererek imal ettirilmesi, sipariş üzerine imal edilmesine ilişkin iade taleplerinin; Faaliyetleri Deniz Taşıma Araçları ile Yüzer Tesis ve Araçların İmal ve İnşası Olanlara Bu amaçla İlgili verilen Teslim ve Hizmetler konularında iade taleplerinin ve Liman ve Hava Meydanlarında Yapılan Hizmetlere İlişkin Nakden İade taleplerinin YMM raporu ile yerine getirilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Madde 9- Yanlış atıf düzeltilmiştir.

Madde 10- Liman ve Hava meydanlarında Yapılan hizmetlere ilişkin Nakden İadelerin YMM raporu ile yerine getirilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Madde 11- Atıf yapılan madde doğrudan açıklanmak suretiyle ile değiştirilmiştir.

Madde 12- Altın, Gümüş, Platin ile İlgili Arama, İşletme ve Zenginleştirme Faaliyetlerine İlişkin Nakden İade  işlemlerinin YMM raporu ile yerine getirilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Madde 13- Teşvik belgesi kapsamında KDV’den istisna mal alımına ilişkin uygulamaya açıklık getirmek amacı ile “ilgili birim” yerine Devlet üniversiteleri ve Hastaneleri Belediyeler vb. olarak açıklanmıştır.

Madde 14- Yanlış atıf düzeltilmiştir.

Madde 15- Limanlar ve Hava Meydanlarına Bağlantı Sağlayan Demiryolu Hatları ile Liman ve Hava Meydanlarının İnşası, Yenilenmesi ve Genişletilmesine İlişkin Nakden İade taleplerinin YMM raporu ile yerine getirilmesi mümkün hale getirilmiştir.

Madde 16- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 17- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 18- Kıymetli taşların borsada işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi KDV’den istisna edilmiştir.

Madde 19- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 20- Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin kurulması amacıyla oluşturulan  (müteşebbis heyet, kooperatif veya diğer isimler altında)  iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri dışındaki işlemlerinin KDV’ye tabi olduğu konusunda açıklama yapılmıştır.

Madde 21- Geçici Maddelerde yer alan istisnalara Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan (müzayede salonlarındakiler dahil) taşınmaz teslimlerinin 31.12.2023 tarihine kadar KDV’den istisna edildiği. Bu teslimlere ilişkin daha önceden yüklenilen KDV’lerin talebe konu edilemeyeceği maddesi eklenmiştir.

Madde 22- Kıymetli taşların tesliminde borsa değeri kadar kısmının özel matrah şeklinde;  farkın KDV’li işlem olarak beyan edileceği düzenlenmiştir.

Madde 23- İndirimli orana ilişkin KDV iade alacaklarının, Kollektif Şirket ve Adi ortaklıkların ortaklarına ait borçlar hariç olmak üzere Kamu yönetimindeki elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsup edilebileceği açıklanmıştır.

Madde 24- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 25- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 26- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 27- Maddenin anlamı pekiştirilmiştir.

Madde 28- Sektörel Dış Ticaret Şirketleri ile Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinin, iade taleplerinde ihraçlarına aracılık ettikleri mükelleflerin indirilecek KDV listesini ekleme zorunluluğu kaldırılmıştır.

Madde 29- İhraç Kayıtlı Teslimlerde İade hakkını devreden KDV’sinin artırılması yolu ile kullanmak isteyen mükelleflerin bu işlemleri en erken ihracatın gerçekleştiği dönemde yapabilecekleri konusunda açıklama yapılmıştır.

Madde 30- Özel esaslara ilişkin, işlemin gerçekliğini ispat bölümünde dördüncü paragrafının ikinci cümlesi "İşlemin tarafları, ilgililer ve mükellefler delillerini işlem ve belge ile ilgili olmak kaydıyla yazı ile ileri sürebilir." Denilmek suretiyle mükelleflerin dilekçe ile haklarını arayabilecekleri hükme bağlanmıştır.

 

Bilgilerinize arz olunur.