KEP’inizi aldınız mı? (Kayıtlı Elektronik Posta Adresi)
Bilindiği üzere; 05/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun “Tebligat” başlıklı 64’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bu Kanun uyarınca Bakanlık ve Kurum tarafından ilgililere yapılacak tebliğler 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır.” hükmü, 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun “Elektronik tebligat” başlıklı 7/a’ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.” hükmü ile 19/01/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nin “Elektronik tebligat adresi edinme” başlıklı 6’ıncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Elektronik tebligat hizmetinden yararlanacak muhatap, elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta adresi edinir.” ve “Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.” hükümleri uyarınca tebligatların elektronik yolla yapılabilmesi için anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta adresi edinmeleri zorunlu kılınmıştır.
Yönetmelik yürürlüğe girmesine rağmen, KEP aracılığı ile tebligat yapmak zorunda olan Maliye Bakanlığı, SGK vb. kamu kurumları henüz e-tebligat sistemine geçemediklerinden konunun gerçek hayata yansıması gecikmiştir.
KEP kullanmak zorunda olup da KEP’i bulunmayan kurumlara Kamu kurumları tarafından yapılacak tebligatlar eski usullere göre yapılacak , ancak yapılan tebligatta bu konudaki zorunlulukları son kez hatırlatılarak bundan sonraki tebligatların KEP ile yapılacağı konusunda uyarılacaklardır.
KEP kullanımı sadece kamu kurumlarının sermaye şirketlerine yapacağı tebligatlarla sınırlı olmayıp, KEP kullanma zorunluluğu bulunan sermaye şirketlerinin birbiri arasında gerçekleştirdiği ticari işlemlerde de (Yeni Türk Ticaret Kanunu md. 18/f.3 ve 1525/f.1; diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar ile Tarafların açıkça anlaşmaları ve 18 inci maddenin üçüncü fıkrası saklı kalmak şartıyla, ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları ve bu hüküm uyarınca yapılan elektronik gönderme ve elektronik saklama sözleşmesi) kullanılacaktır.
Şahıs işletmelerinin ise Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanmaları zorunluluğu bulunmamakla birlikte isteyen işletmeler kullanabileceklerdir.
Özetle;
Anonim Şirketler, Limited Şirketler ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler 19.01.2013 tarihinden itibaren KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kullanmak zorundadırlar.
Bu sebeple cezalarla karşılaşmamak için yukarıda sayılan şirketlerin en kısa zamanda PTT veya Noterler Birliği vb. yetki almış kuruluşlara başvurarak e-tebligat adreslerini almalarında fayda vardır.
KEP hizmeti veren kuruluşlardan alınan e-posta adresleri BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ya bildirilerek kayıtlı kullanıcı haline gelinecektir.