PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

ÖTV’DE MÜTESELSİL SORUMLULUĞUN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

 

ÖTV’DE MÜTESELSİL SORUMLUĞUN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

 

27 Seri No lu ÖTV Genel Tebliği ile 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "4.3. MÜTESELSİL SORUMLULUK VE CEZA UYGULAMASI" başlıklı bölümü değişikliğe uğramıştır. Tebliğ ile  rafineriler kendilerine fason olarak rafine ettirilen ham petrolden elde edilen (I) sayılı listedeki petrol ürünlerinin tesliminde doğacak olan ÖTV'nin ödenmesinden, ham petrolü ithal edenlerle birlikte müteselsilen sorumlu tutulmuşlardır.

 

Diğer yandan tebliğde,  (I) sayılı listedeki malları teslim alanların, bu malları daha yüksek tutarda vergiye tabi bir mal olarak kullanmak veya üçüncü kişilere satmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet vermeleri halinde, ziyaa uğratılan vergi kendilerinden VUK hükümleri uyarınca vergi ziyaı cezası uygulanmak suretiyle tahsil edileceği bildirilmiştir.

 

Tebliğde ayrıca, 

 

·         ÖTV ’ye tabi (II) sayılı listedeki malların ilk iktisabı, teslimi veya ithaline ilişkin işlemleri gerçekleştirenlerin sorumluluğu;

·         Ulusal markeri bulunmayan veya standartlara uygun markeri olmayan malların bulundurulması, 

·         Özel etiketi veya işareti olmayan malların bulundurulması, 

 

Konularında açıklamalar yapılmıştır.

 

1.         Ulusal Marker Başlıklı Bölümün Uygulanmasında Yapılan Değişiklikler.

 

Ø  Petrol Piyasasında  Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ulusal marker eklenme zorunluluğu getirilen mallarda ulusal marker bulunmadığı veya standartlara uygun markeri olmadığının tespiti halinde, bu malları işyerinde bulunduranların yanında, aracında veya herhangi bir yerde bulunduranlar adına da malların tespit tarihindeki miktarı üzerinden Kanunun 11. maddesindeki esaslara göre re’ sen cezalı ÖTV tarhı uygulaması getirilmiştir.

 

 

Ø  Ayrıca, 213  sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257’ nci maddesinin verdiği yetki uyarınca kullanılma zorunluluğu getirilen özel etiketi veya işareti olmayan ÖTV’ ye tabi malların bulundurulduğunun tespit edilmesi halinde, bu malları işyerinde bulunduranların yanında, aracında veya herhangi bir yerde bulunduranlar adına da; her bir tespit için bu Kanuna ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan alkollü ve kolalı gazoz içeceklerde 50 litreyi, (B) cetvelinde yer alan tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaraların 5.000 adedi (20 adet sigaradan oluşan 250 paketi) aşması halinde ise müteselsilen sorumlu olmak üzere, bu malları bulunduranlar ile ithal veya imal edenlerden herhangi biri adına; malların tespit tarihindeki emsal bedeli veya miktarı üzerinden Kanunun 11 inci maddesindeki esaslara göre res’en cezalı ÖTV tarhı uygulaması getirilmiştir.

         

2. “Beyan Esası” Başlıklı Bölümünde Yapılan Değişiklikler.

 

Bu Bölümün ikinci paragrafa aşağıda, koyu ve italik harflerle gösterilen kısım eklenerek değiştirilmiştir.

(II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olan malların mükellefleri hariç olmak üzere ÖTV mükellefleri, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak beyanname vermek zorundadırlar. Ancak, müzayede suretiyle satış yapanlar, Vergi sorumluluğu yüklenenler ile faal mükellefiyeti bulunmayanlardan ve mükellefiyet tesis ettirilenlerin, vergiye tabi işlemlerin bulunmadığından, vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak beyanname verme zorunlulukları yoktur.

 

3. (I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminat Başlıklı Bölümünde Yapılan Değişiklikler.

 

27 Seri No lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğ ile bu Bölümün; Gümrük vergileri için götürü teminat alınmasına ilişkin uygulama, (I) sayılı listenin (A) cetvelindeki malların ithalinde vergi borcu olmayan mükellefler için de geçerlidir. Bu mallara ilişkin olarak gümrükçe onaylanmış kişi unvanı verilenler ile kapsam dışına çıkarılanlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından takip eden ayın 10 uncu gününe kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecektir. hükümlü dördüncü paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır.