PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

KDV Oranlarında Yapılan Değişiklikler

(5359 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Yürürlük 1.4.2022)

 

1-Konutlarda KDV Oranı 150m² Altı İçin %8, 150 M² Üstü İçin (Aşan Kısım) %18 Olarak Uygulanacak

Konutların net alanının 150 m²'ye kadar olan kısmında %1 olan KDV oranı %8’e çıkarıldı. Eğer Konut 150 m² yi aşıyorsa, 150 m² si %8 KDV ye tabi olacak, aşan kısım ise %18 KDV ye tabi olacaktır.

 

Düzenleme büyük daire satışı yapanların lehine iken 150m² ve altı daire satışı yapanların aleyhine olmuştur.

 

Kararın yürürlük tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için kaldırılan veya değiştirilen hükümlerin uygulanmasına devam edilecektir.

 

Metinden 01.04.2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış ise eski hükümlerin uygulanması zorunlu gibi anlaşılmaktadır. Ancak yeni düzenleme 150m² den büyük konut inşaa edenler için avantaj oluşturmakta olup, karar yürürlüğe girse dahi eski hükümler uygulanacağı için, yeni düzenlemenin avantajlarından yararlanamayacaktır.

 

2) Arsa Ve Arazi Teslimlerinde KDV Oranı %18 İken %8’e İndirildi

Çoğu inşaatların kat karşılığı yapıldığı düşünülürse bu düzenlemenin sektöre yada konut alıcılarına bir etkisi olmayacaktır.

 

3) Kentsel Dönüşümde 150m² Altı Konutlar İçin KDV Oranı %1, 150m² Üstü (Aşan Kısım) İçin %18 Olarak Uygulanacaktır.

16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m²'ye kadar olan kısmı için KDV oranı %1 olarak düzenlenmiş olup, 150m² yi geçen kısım yine %18 KDV’ye tabi olacaktır.

 

4) Tohum Ve Fidelerde KDV Oranı %1 Olarak düzenlendi

Herhangi bir sınırlama ve ayrım olmaksızın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tohumluk ve fidanlar için KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır.

 

5) Oto galericilerin KDV oranı %1 den %18 e yükseltildi

İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların tesliminde ve özel matrah uygulanarak yapılan teslimlerde KDV oranı %18 olarak uygulanacaktır.

 

6) Bazı Temizlik Ürünlerin KDV oranı %18’den %8’e indirildi

Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve diş macunu ve dış ipliklerinde KDV oranı %8’e indirildi.

 

7) Deniz taşıtlarının KDV’si %1 den %18’e yükseltildi

Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemileri için %1 olarak uygulanmakta olan KDV oranı %18’e çıkarıldı.

 

8) Bütün Lokantalarda KDV oranı %8 e indirildi

Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda uygulanmakta olan KDV oranı %18’den %8’e indirildi.

 

9) Süt Endüstrisinde Kullanılan Makine Ve Cihazların KDV’si %18’den %8’e İndirildi

Süt sağma makinalarının yanı sıra sütçülükte kullanılan makina ve cihazlar için de KDV oranı %8’e indirildi.

 

10) Bazı tarım Makinaları için de KDV oranı %18’den %8’e indirildi

Süt soğutma tankları ile Yumurtaları, meyvaları veya diğer tarım ürünlerini ağırlık veya büyüklüklerine göre ayırmaya veya temizlemeye mahsus makina ve cihazlar için KDV oranı %8’e indirildi.