PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

E-Devletten Sonra Şimdi de E-Şirket Devri Başlıyor

 

E-Devletten Sonra Şimdi de E-Şirket Devri Başlıyor

 

Bağımsız Denetime tabi olan Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik, 1 Temmuz 2013'te yürürlüğe girmek üzere, 31.05.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.   

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bu yönetmelik ile şirketlerde şeffaflık kültürünün yaygınlaştırılmasını, hızla kurulup kaybolan şirketlerin engellenmesini ve kanunen yapılması gereken ilanların tüm taraflara duyurulmasını amaçlıyor. 

 

 

Bugüne kadar kendi iradeleriyle web sitesi oluşturan şirketler, artık zorunlu olarak internet sitesi kurmak zorunda kalacak. İlk önce tüm mükellefler için geçerli olan ve birçok bilgiyi bulundurmayı gerektiren bu zorunluluk, yapılan değişiklikle daha sınırlı mükellef kitlesi için geçerli olacak şekilde daraltıldı.

 

Kararın Kapsadığı Şirketler ve internet sitesi açmalarına ilişkin süreler;  

 

Yönetmelik, 1 Temmuz'dan sonra kurulan bağımsız denetime tabi şirketlerin, ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren 3 ay içinde internet sitesi açmaları zorunluluğu getiriyor. Zorunluluk kapsamına giren ve daha önceden internet sitesi olan şirketler ise belirlenen kurallara göre sitelerini güncellemeleri gerekmektedir. Şirketler, bu kapsamda internet sitelerinin bir bölümünü, kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için uyarlamaları gerekmektedir.

 

Şirketler ve MTHS’ ler Web sitelerindeki olması gereken Teknik Kriterleri Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna tespit ettirebilecek.

 

Şirketler ve MTHS ’ler, işleyiş ve güvenlik kriterlerine ilişkin olarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kamu Sertifikasyon Merkezinin internet sitesinde http://www.kamusm.gov.tr de yayımlanmıştır. İnternet Sitesi Yükümlülüğüne Tabi Şirketlerin veya MTHS ’lerin alması gereken Teknik Raporda, web sitelerinde Teknik Kriterler Rehberindeki şartları sağlamak zorundadır. 

 

 

İnternet Sitesinde olması Gereken Bilgi ve Belgeler :

 

İnternet sitesinin açılması ile birlikte siteye konacak bilgiler arasında;  

 

 ·  Şirketin MERSİS numarası,

 

 ·   Şirketin Merkezi, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı

 

 ·    Anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin isimleri

 

 ·     Limited şirketlerde müdürlerin isimleri

 

 ·     Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde ise yöneticilerin isimleri.

 

 ·      Şirketin son 3 yılın finansal tabloları ile yıllık faaliyet raporları,

 

 ·     Arabilançoları gerektiğinde ortakların incelemesine sunulmak üzere genel kurul kararından önceki 30 gün içinde internet sitesinde yer alacak.

 

   -Şirkete fesih davası açılmış ise davanın açıldığı hususu, sicil gazetesinde yayımlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde internet sitesine konacak.

 

 

Yukarda özetlediğimiz Söz konusu Yönetmelikte 21.09.2013 tarihli Resmi Gazete yer alan “Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ilgili maddelerin bazılarında değişikliğe gidildi.

 

Buna göre, şirketler topluluğuna dahil olup da, doğrudan bağımsız denetim kapsamında olmayan sermaye şirketleri, internet sitesi açmakla yükümlü olmayacak.

 

Burada yapılan değişiklik aslında “Bütün şirketlerin denetime tabi tutulması” maddesinin değiştirilmesinden kaynaklanıyor. Yeni TTK’nın önceki versiyonuna göre büyük, küçük ve orta ölçekli, halka açık olan veya olmayan, hisse senetleri borsada işlem gören veya görmeyen, özel ve kamu sektörüne dâhil tüm anonim şirketler denetime tabi olacaklardı. Hiçbir anonim şirket bu denetim dışı tutulmamıştı. Ayrıca, yeni TTK’nın geçici 6’ncı maddesi ile anonim şirketlerin yanı sıra limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin de denetime tabi olacağı öngörülmüştü. Kanunda yapılan değişiklikle bağımsız denetime tabi olan şirketlerin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesine müsaade edildi. 

 

Bakanlar Kurulu, aktif varlıklarının toplamı 150 milyon TL’yi aşan, cirosu 200 milyon TL üzerinde olan veya 500 kişiden fazla kişiyi istihdam eden şirketlerin bağımsız denetime tabi olduğunu karara bağladı. Şirketlerin bu şartlardan ikisini iki dönem üst üste taşımaları gerekiyor fakat birbirini takip eden hesap dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynı ölçütler olması şart olmadığını da açıklanmıştır.