A-DESTEKTEN YARARLANMANIN ŞARTLARI
1-Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanması ve işyerinde haftalık normal çalışma süresine dönmesi
2- İşyerinin özel sektör işverenine ait olması
3-07252 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin SGK’ ya verilmiş olması,
4- Kısa çalışma veya nakit ücret desteğinden yararlanmak için 01.07.2020 tarihinden önce başvurulmuş olması gerekmektedir.
B-SGK Prim Desteği Süresi
31/12/2020 tarihini geçmemek üzere en fazla 3 ay (90 gün) yararlanılacaktır.
Pirim desteğinden her bir ay için;
- Kısa çalışma ödeneği alan her bir sigortalı için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı,
- Nakdi ücret desteğinden yararlanan her bir sigortalı için nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısı, dikkate alınarak yararlanılacaktır.
SGK prim desteği uygulaması 01/08/2020 tarihinde yürürlüğe girdiğinden kanunun yürürlük tarihinden önceki dönemler için prim desteğinden yararlanılamayacak ancak işyerindeki haftalık normal çalışma süresine dönülen tarihi takip eden ayın Kanunun yürürlük tarihinden sonraki dönemleri için bu destekten yararlanılacaktır.
C-Yararlanılacak Prim Desteği Tutarı
Kısa çalışmada veya nakit ücret desteğinde geçen süre (gün) kadar prim desteği sağlanacaktır.
Örnek: Destek kapsamına giren sigortalı (C)'nin 2020/Ağustos, Eylül ve Ekim ayları için destekten yararlanacağı, ilgili aylarda kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısının 20 olduğu ve bu aylarda prim ödeme gün sayısının 30, prime esas kazancının da 4.000,00 TL olduğu varsayıldığında; Her ay için; 4.000,00 * %37,5 = 1.500 TL destek öncesi işverence ödenmesi gereken sigorta primi ve işsizlik sigortası primi tutarı, 20* 98,10= 1.962 * % 37,5=735,75 TL destekten yararlanılacaktır. Bu durumda, destek sonrası işveren tarafından ödenmesi gereken prim tutarı; 1.500-735,75 = 764,25 TL olacaktır.
D- Diğer Hususlar
1-Bu kapsamda işverene sağlanan sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi, sigortalı tarafından işverenden talep edilemez.
2-Bu destek kapsamında olmasına rağmen, bu destekten yararlanmayan işverenlerce sonradan geriye yönelik yararlanmak üzere talepte bulunulması halinde, 2018-17 sayılı Genelgede açıklanan usul ve esaslar doğrultusunda, geriye yönelik prim desteğinden yararlanılmak istenen ayı/dönemi takip eden altı ay içinde başvuruda bulunulması kaydıyla, bu talepler işleme alınacaktır.
3- Bu destekten yararlanan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanunda ve diğer kanunlarda yer alan diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerden yararlanamaz.
4- Bu destekten yararlanmakta olan işyerinin, farklı bir sosyal güvenlik merkezi görev alanına giren başka bir adrese nakli halinde, prim desteğinden yararlanılan sigortalılardan dolayı, üç aylık destek süresi aşılmamak kaydıyla kalan süreler için yararlanması mümkün bulunmaktadır.
5- Bu destekten yararlanılan ve İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
6- Özel sektör işverenleri, bu destekten yararlanmak için yukarıda açıklanan şartları sağlamaları halinde, destekten yararlanılacak aya ilişkin 07252 kanun numarası seçilerek düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin yasal süresinde SGK’ ya verilip verilmediği, 07252 kanun numarası seçilerek düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden dolayı tahakkuk edecek primlerin süresinde ödenip ödenmediğine bakılmaksızın söz konusu maddede belirtilen destekten yararlanılabilecektir.
7- Kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti veya kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması ya da nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığının tespiti halinde, işyeri normalleşme desteği kapsamında sağlanan destekten yersiz yararlanmış sayılacağından, yersiz yararlanılan prim desteği tutarları 5510 sayılı Kanunun 89’uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir