PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

SİRKÜLER

MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN KISMİ TEVKİFAT KAPSAMINDAKİ ALIMLARINDA KDV TEVKİFATI YAPILM

Bilindiği üzere Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 518 Seri No.lu VUK Genel Tebliği yayımlanmış ve Tebliğ kapsamındaki  mükellefler için 01/04/2020 ila 30/06/2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep hali ilan edilmiş ve bu mükelleflerin Mart, Nisan ve Mayıs 2020 dönemlerine ilişkin olarak vermesi gereken katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 tarihine, bu beyannameler üzerinde tahakkuk öden vergilerin ödeme süresi ise sırasıyla 27 Ekim, 27 Kasım ve 28 Aralık 2020 tarihlerine ertelenmiştir.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “2.1.3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar” bölümünün son paragrafında “213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz.” Hükmü bulunmakta olup; bu kapsamda  518 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 01/04/2020 ila 30/06/2020 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarına ilişkin düzenlenecek faturalarda KDV tevkifatı uygulanmaması gerekmektedir.

            518 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 01/04/2020 ila 30/06/2020 tarihleri arasında mücbir sebep kapsamında olduğu kabul edilen mükellefler aşağıda sayılmış olup Tebliğ kapsamındaki mükelleflerin kısmi tevkifata tabi alımlarına ilişkin olarak düzenlenen faturalarda kdv tevkifatı yapılmayacaktır.

I-)Ticari,  zirai  ve  serbest  meslek  kazanç  yönünden  gelir  vergisi  mükellefiyeti  bulunan mükellefler,

II-)Kurumlar vergisi mükelleflerinden korona virüs salgınından doğrudan etkilenen ve ana faaliyet alanı itibarıyla;

1-Alışveriş Merkezleri Dahil Perakende,

2-Sağlık Hizmetleri,

3-Mobilya İmalatı,

4-Demir Çelik ve Metal Sanayii,

5-Madencilik ve Taş Ocakçılığı,

6-Bina İnşaat Hizmetleri,

7-Endüstriyel Mutfak İmalatı,

8-Otomotiv İmalatı ve Ticareti ile Otomotiv Sanayii İçin Parça Ve Aksesuar İmalatı,

9-Araç Kiralama,

10-Depolama Faaliyetleri Dahil Lojistik ve Ulaşım,

11-Sinema ve Tiyatro Gibi Sanatsal Hizmetler,

12-Matbaacılık  Dahil  Kitap,  Gazete,  Dergi ve  Benzeri  Basılı  Ürünlerin  Yayımcılık Faaliyetleri,

13-Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri Dahil Konaklama Faaliyetleri,

14-Lokanta, Kıraathane Dahil Yiyecek ve İçecek Hizmetleri,

15-Tekstil ve Konfeksiyon İmalatı Ve Ticareti,

16-Halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri,

 

sektörlerinde faaliyette bulunan mükellefler.

 

III-)Ana faaliyet alanı itibarıyla İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine  faaliyetlerine  ara  verilmesine  karar  verilen  işyerlerinin  bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler,

 

 

Diğer taraftan İçişleri Bakanlığınca alınan önlemler kapsamında sokağa çıkma yasağına tabi olan aşağıdaki mükelleflere sokağa çıkma yasağının başladığı 22/3/2020 ila sokağa çıkma yasağının sona erdiği tarihler (bu tarihler dahil) arasında düzenlenecek kısmi tevkifata tabi alımlarda da katma değer vergisi tevkifatı yapılmayacaktır.
 

-65 yaş ve üstünde olması veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler,
 

-22/3/2020 tarihi itibarıyla geçerli olan “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” uyarınca beyanname/bildirimleri 65 yaş ve üstünde olması veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı kapsamına giren SMMM ve YMM’ler (meslek mensupları) tarafından verilen mükellefler.

 

Mücbir sebep kapsamında olmayan mükelleflerin, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerden yaptıkları kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarına ilişkin düzenlenecek faturalarda ise KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Öte  yandan  bu  düzenleme  sadece  kısmi  KDV  tevkifatı  için  geçerli  olup  Katma  Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin (I/C-2.1.2) bölümünde açıklanan tam  tevkifata  tabi işlemlerde tevkifat uygulamasına devam edilecektir.