PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

DOSYALAR

YURT DIŞINDAKİ ARSANIN SATIŞINDEN ELDE EDİLEN GELİRİN TÜRKİYEYE GETİRİLMESİ

Yurt dışında elde edilen gelirin vergilendirilmesi konusunun değerlendirilebilmesi için öncelikli olarak gelirin nasıl elde edildiği önem arz etmektedir.

Yani gelir şahsi mükellefiyet sonucu mu elde edilmektedir, yoksa bir tüzel kişilik aracılığı ile mi elde edilmektedir? Bu kriter vergilendirmenin esasını net olarak belirlemektedir.

Buna göre yurtdışında ki gelir şahsi faaliyet  (mükellefiyet) sonucu elde ediliyor ise tam mükellefiyete tabi kişilerin (ikametgahı türkiyede olan yada 6 aydan fazla türkiyede yaşayanlar) Türkiye içinde ve dışında elde ettikleri gelirin tamamı üzerinden vergilendirilmeleri esası gereği, bu tür geliri olanların yurt içinde gelirleri varsa yurt içindeki gelirleri ile birleştirerek, Türkiye de gelirleri yoksa sadece yurt dışındaki gelirlerini beyan etmeleri gerekmektedir. Bu gelirlerin beyanı sırasında yurt dışında bu gelirler nedeniyle ödenen vergilerin (gerekli bürokratik işlemlerin yapılmasının ardından) indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

söz konusu gelirin yurt dışında elde edilmiş olması Türkiye’de beyanı için yeterli değildir. Söz konusu gelirin Türkiye’de beyanı için, mükellef  tarafından bu gelirlerin Türkiye hesaplarına intikal ettirilmiş olması gerekmektedir.

Gerçek kişilerin Gayrimenkul satışından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi aşağıdaki şekilde olmaktadır;

  1. Gayrimenkul alım satımından elde edilen gelir ‘değer artış kazancı’ esaslarına göre vergilendirilmektedir.
  2. Alış tarihi ile satış tarihi arasında 5 yıllık süre geçmiş ise elde edilen kar vergiye tabi olmayacaktır.
  3. Eğer alış tarihi ile satış tarihi arasındaki süre 5 yıldan az ise elde edilen kar vergiye tabi olmaktadır.
  4. Karın hesaplanması için alış bedelinin öncelikle enflasyon endekslemesine tabi tutularak satış tarihindeki güncel değerine baliğ kılınması gerekir
  5. Daha sonra güncellenmiş alış değeri ile satış değeri arasındaki fark karı oluşturmaktadır ki (istisna tutarı düşüldükten sonra) bu tutar üzerinden vergi hesaplanması gerekir.