PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

HAVA DURUMU

DOSYALAR

YABANCIYA VE YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE YAPILAN KONUT VE İŞYERİ TESLİMİNDE KDV İSTİSNASI

6824 sayılı Kanunun 7. Maddesi ile 23.02.2017 tarihinde KDV kanununun 13. Maddesine eklenmiş olup, konuya ilişkin ayrıntılar 5 Mayıs 2017 tarihli ve 30057 sayılı resmi gazetede yayımlanan KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 12) KDV tebliğinde belirtilmiştir.

              A-İSTİSNA NE ZAMAN UYGULANIR

Binaların ilk tesliminde uygulanır. İkinci el teslimlerde bu istisnadan yararlanılamaz.

 B-YARARLANMANIN GENEL ŞARTLARI

·       Bedel döviz olarak Türkiye’ye getirilecek. Bedelin %50 si Satış Faturası düzenlenmeden önce Türkiye ‘ye getirilecek kalan yarısı 1 yıl içerisinde ödenebilecek.

·       Yabancılar (Türkiye de işyeri olmayan veya daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye de kazanç elde etmeyenler) yararlanacak.

·       Çalışma ve oturma izni alarak altı aydan fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları(Resmi görevle yurt dışında bulunanlar hariç) yararlanacak.

·       Alınan konut ve işyerinin bir yıl elden çıkarılmaması gerekir. Bu husus tapuya şerh düşülmesi gerekmektedir. Eğer bir yıl dolmadan satılırsa, hesaplanacak vergi ceza ve gecikme faizinden alıcı ve satıcı müteselsilen sorumlu olacaktır.

C-ŞARTLARI TAŞIMADIĞININ TESPİTİ HALİNDE

              Alınmayan vergi, vergi ziyaı ve gecikme faizi mükellef ile birlikte alıcıdan aranır.

              Bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde, tahsil edilemeyen vergi tapu tescilinden önce tecil faizi ile birlikte elden çıkarandan alınır.

          D-YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN  ARANAN ŞARTLAR VE  BELGELER

              Aranan  şartlar

1-Dövizin Türkiye’ye getirildiğini tevsik eden banka dekontları veya gümrük idaresinden alınan belgeler ile satıcıya ödendiğini tevsik eden banka dekontları

2-Tapu Ödemeyi yapan kişinin adına olmalıdır.

3-Satış  tarihi  itibariyle  yurt dışında çalışma veya oturma iznine sahip olmalıdır.

              4-Çalışma veya oturma izninin alınış tarihi, satışın yapılacağı tarihten en az altı ay önce olmalıdır.

5-Çalışma veya oturma izninin alındığı tarih ile satışın yapılacağı tarih arasında en az altı ay yurt dışında bulunması şartlarını birlikte sağlaması gerekmektedir.

İstenen belgeler

1-ikamet ettiği ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi veya bu mahiyette bir belge veya ilgili ülke resmi makamlarından alınmış çalışma izninin bulunduğunu gösteren belge.

2-Bu belge Çalışma veya oturma izninin alındığı tarihten itibaren en az altı ay yurt dışında bulunduğunu göstermelidir.

3-Bulunduğu ülkede resmi veya türkiyede mukim özel bir şirketin temsilcisi olarak geçici görevle bulunmadığını gösteren ilgili ülkede bulunan Türk elçilik veya konsoloslukları  tarafından verilen belge.

 

      E-YABANCI UYRUKLULARDA ARANAN ŞARTLAR VE BELGELER

    1-Uyruğunda bulunduğu ülke tarafından verilmiş pasaportun fotokopisi(çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerde mavi kartın fotokopisini)

     2-Yabancı uyruklu gerçek kişinin Türkiye’de yerleşmiş olmadığına dair konut veya iş yerinin bulunduğu yer vergi dairesinden alınacak belge.

      Bir takvim yılı içerisinde 6 aydan fazla Türkiye de oturan yabancılar bu istisnadan yararlanamazlar. Ancak Geçici görevle Türkiye de bulunanlar bu istisnadan yararlanabilirler.

     F-TÜZEL KİŞİLERDE ARANAN ŞARTLAR VE BELGELER

      1-Kuruluş ve faaliyetin devam ettiğine dair kurumun kanuni merkezinin bulunduğu ülke resmi makamlarından alınmış belge.

     2-Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmadığına ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmediğine dair konut veya iş yerinin bulunduğu yer vergi dairesinden alınacak belge.

G-ÖDEMELERİN TÜRKİYEYE GETİRİLMESİNİN BELGELENDİRİLMESİ

 

     Dövizin Türkiye’deki bankaya transfer edilmesi durumunda, yapılan transfer işlemi banka dekontu ile tevsik edilir

 

    Ödemenin, yurt dışındaki bankalar tarafından verilen kredi kartları ile yapılması halinde bu kredi kartları ile yapılan ödemelere ilişkin dövizin Türkiye’ye getirildiğinin yurt içindeki ilgili banka tarafından verilecek bir dekont veya yazı ile tevsik edilmesi gerekir.

 

     Dövizin Türkiye’ye alıcı tarafından fiziki olarak getirilmesi halinde dövizin Türkiye’ye getirilmiş olduğunun tevsikinde gümrük idaresinden alınan belgeler kullanılır.

 

      ( Dövizin Türkiye’ye fiziken getirilmesi veya alıcının Türkiye’de bulunan hesabına yurt dışından transfer edilmesi durumunda, söz konusu bedelin satıcıya banka aracılığıyla ödenmesi ve bu ödemenin banka dekontuyla tevsik edilmesi gerekmektedir. Yurt dışından döviz olarak getirilen bedelin satıcıya Türk Lirası olarak ödenmesi de mümkündür.)