Bu yasa birçok kanunda değişiklik yapmış olup, yapılan değişiklikler ana hatlarıyla aşağıda belirtildiği gibidir.
1) İşletmeye dahil olan gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar yapıldığı yılda doğrudan gider yazılabilecektir.
2) Muhtasar beyanname ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi birleştirilerek verilecektir.
3) Muhtasar beyanname ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilmesine yönelik düzenlenen tahakkuk fişi, mükellefe veya elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verilmiş gerçek ve tüzel kişiye elektronik ortamda iletilecektir.
4) Bölgesel yönetim merkezlerine kurumlar vergisi muafiyeti getirilmiştir.
5) Muhtasar beyanname ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi birleştirilerek verilecek olup söz konusu yükümlülüğe uymayanlar için özel usulsüzlük cezası düzenlenecektir. Ayrıca elektronik ortamda bildirim veya formun hiç verilmemesi ve bildirim veya formların belirlenen sürelerin sonundan başlayarak elektronik ortamda 3 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası 1/10 oranında uygulanacaktır.
6) İşe başlamaya yönelik başvuru evraklarının vergi dairesine intikal ettirilmesi artık yazılı veya elektronik ortamda yapılabilecektir.
7) Yeni bir uygulama olan “İzaha Davet” müessesesi getirilmiştir.
8) Vergi Usul Kanunu Md. 153/A maddesi 10. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Böylece işlenen veya iştirak edilen bir takım fiillerden dolayı vergi teşvik ve desteklerinden yararlandırılmaması uygulamasına son verilmiştir.
9) Damga Vergisi Kanunu’nda çok sayıda istisna getirilmiştir.
10) Harçlar Kanunu’nda yapılan düzenlemeler ile bazı kağıtlar harçtan istisna edilmiştir.
11) Tahvil teslimine ilişkin finansman hizmetleri KDV’den istisna edilmiştir.
12) Sat-kirala-geri al işlemleri ile Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine göre kira sertifikası ihracına konu olan taşınmaz/iştirak hisselerinin kiracı ya da kaynak kuruluş tarafından üçüncü kişilere satışında uygulanan kurumlar vergisi istisnası için belirlenen iki yıllık süre şartının hesabında, bu taşınmazların/iştirak hisselerinin varlık kiralama şirketleri, finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının aktifinde bulundurduğu süre de dikkate alınacaktır.
13) Kurumlar Vergisi Kanun’undaki Ar-Ge indirimi düzenlemesi yürürlükten kaldırılarak söz konusu düzenleme 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’a eklenmiştir.
14) Gelir Vergisi Kanun’undaki Ar-Ge indirimi düzenlemesi kaldırılmış, söz konusu düzenleme 5746 Sayılı Kanun’a eklenmiştir.
15) Transfer fiyatlandırmasında ilişkili kişinin kapsamı yeniden belirlenmiş olup ilişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumlarda örtülü kazanç kapsamında değerlendirme yapılabilmesi için en az % 10 oranında ortaklık, oy veya kar payı hakkının olması şartı aranacak ve ilişkili kişiler açısından bu oranlar topluca dikkate alınacaktır.
16) Tacir tarafından kullanılacak olan ticaret unvanı ile bunun altına atılacak imzanın ticaret sicil müdürü yahut müdür yardımcısı tarafından onaylanabilmesi sağlanmıştır.
17) Gelir Vergisi Kanunu’nun Mülga 33. Maddesi “Yurtdışına Hizmet Veren İşletmelerde İndirim” başlığıyla yeniden düzenlenmiştir. Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 10/ğ’de sayılan “ Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurtdışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin” istihdam ettiği personelin ücretleri üzerinden hesaplanan vergiden indirim uygulaması getirilmiştir.
18) Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa edilen binalar için 5 yıl süreyle geçici emlak vergisi muafiyeti getirilmiştir.
19) Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki yatırımlar için iktisap olunan veya tahsis edilen araziler için yatırım teşvik belgesi süresince emlak vergisi muafiyeti getirilmiştir.
20) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklik ile SMMM ve YMM’lere müteselsil sorumluluk getirilmiştir. Uygulanacak cezalarda kademeli sisteme geçilmiştir.